Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: MAGNUS LEJHALL

Snart startar Nattidrott för unga på Porsön

2019-09-15 14:26

Om en månad drar Nattidrott igång på Porsön. Isa Ponturo håller i trådarna för projektet som ska erbjuda unga mellan 12-20 år lockande aktiviteter på fredags- och lördagskvällar.
  • Uppdaterad: 15 SEP 2019 14:26

Med Porsöhallen öppen mellan kl 19-24 på fredagar och lördagar är det tänkt att Nattidrott bli en naturlig och stimulerande samlingspunkt för ungdomar. 

Isa Ponturo

- Visionen är att det ska vara olika idrottsaktiviteter varje kväll, pyssel och andra kulturella inslag. Vi ska erbjuda kul upplevelser i gemenskap med andra. Alla ska hitta något som passar, säger Isa Ponturo som är projektledare och anställd av Norrbottens Idrottsförbund i projektet som finansieras av Riksidrottsförbundet och Luleå Kommun.

- Porsön har de senaste åren fått stämpeln på sig att vara oroligt. Det finns idrottsföreningar i området, men de har haft svårt att locka till sig ungdomarna som bor där. Nattidrott gör vi tillsammans med föreningslivet och andra aktörer och förhoppningen är att vi ska bli ett alternativ till att hänga på stan eller hitta på annat bus.

Projektet vill också hjälpa till att bryta isolering och underlätta för integration. Genom att under trygga former låta ungdomarna prova på och möta olika idrotter och aktiviteter ska det bli en väg in till idrottsföreningarnas verksamhet. Det ska finnas duktiga, välutbildade ledare på plats som tar hand om ungdomarna.

- När jag besökte en sjätteklass på Porsöskolan för att promota Nattidrott var det bara var två av 12 flickor som idrottade. De hade inte koll på vad det fanns för föreningar och idrotter på området, konstaterar Isa bekymrat.

- Det innebär att många ungdomar inte får ta del av allt det positiva som gemenskapen i en idrottsförening innebär. Forskning visar att den som idrottar mår bättre, både fysiskt och psykiskt.

Isa säger att kopplingen till det lokala föreningslivet på Porsön är viktig. Hon är glad för att Lira BK, Basketklubben Gladan och STIL valt att engagera sig i projektet. Fler lokala aktörer kommer med all säkerhet att ansluta under vägen. Isa menar att ett förstärkt organiserat föreningsliv kommer att betyda mycket för bostadsområdet Porsön och de som bor där.

Men bara en månad kvar till Nattidrotts premiär, som kommer att ske i mitten på oktober, är det bråda tider. Mycket ligger redan på plats men Isa efterlyser fler ledare än de som redan rekryteras. Nya samarbetspartners som ser att de kan och vill bidra på något sätt är också välkomna.  

 - Vi är laddade för premiären då vi bjuder in till en familjedag i Porsöhallen med massor av aktiviteter, tävlingar och besök av idrottsstjärnor. Detaljerna är inte helt klara ännu, men det ska bli startskottet för många trevliga fredags- och lördagskvällar framöver i Porsöhallen, säger Isa.

Promotar Nattidrott i en skolklass

Isa på besök på en skola för att locka ungdomar till Nattidrott.

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson distrikt

Isa Ponturo

Projektledare - Nattidrott
070-262 57 26

This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss