Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Norrbotten. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: MATHIAS BERGELD

Två norrbottningar fick RF:s högsta utmärkelse

2019-05-25 23:43

Fotbollsdomaren Jan Berg och fotbollsledaren Börje Andersson Junkka tilldelades Riksidrottsförbundets högsta utmärkelser vid helgens Riksidrottsmöte i Jönköping. Utmärkelsen delas ut vartannat år till 100 välförtjänta idrottsledare under högtidliga former.
  • Uppdaterad: 25 MAJ 2019 23:43

För att få förtjänsttecknet krävs att man varit föreningsledare i minst 30 år, distriktsförbundsledare i minst 25 år, ledare i Riksidrottsförbundet eller något specialförbund i minst 20 år eller representerat svensk idrott internationellt i minst 15 år. Dessutom ska man ha fått sitt eget förbunds högsta utmärkelse innan man kan komma ifråga.

Jan BergLuleåbon Jan Berg är engagerad i domarfrågor sedan lång tid tillbaka. Han har varit verksam i Svenska Fotbollförbundets domarkommitté i 23 år och i Norrbottens Fotbollförbunds domarkommitté i 31 år. Han brinner för utbildning av domare och att göra spelreglerna tydliga och enkla att förstå. Jan är också ansvarig för tolkning av spelregler och är Sveriges representant vid internationella seminarier för domarinstruktörer.

Hur kändes det att få ta emot RF:s högsta utmärkelse?

- Det är roligt att få vara med i ett så välmeriterat sällskap. Det känns hedrande och ett erkännande för oss som jobbar med domarutveckling, en del av idrotten som inte är så välkänd bland den breda massan, säger Jan Berg.

Vad vill du säga till nya unga domare, som har dig som förebild?

- Man får ut väldigt mycket som människa när man är med att utveckla andra. Man lär sig väldigt mycket genom idrottsligt ledarskap som man har nytta av i andra sammanhang, i alla delar av livet.

Börje Andersson JunkkaBörje Andersson Junkka är Norrbottens andra mottagare av utmärkelsen. 81-årige Börje har blivit rikskänd genom sitt engagemang som fotbollsledare i "starka Parka " Parkalombolo IK. Börje var inte på plats i Jönköping utan kommer att få priset vid ett senare tillfälle.

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:Norrbottens Idrottsförbund
Idrottens Hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss