Hoppa till sidans innehåll

Östergötlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Östergötland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

100 procent ren hårdträning 100 procent av året

18 OKT 2018 14:40
Under den nationella uppmärksamhetsveckan hade Friskis&Svettis i Norrköping lite extra fokus på antidopingarbetet. Men det är inget man bara jobbar med under en vecka på ett år. Här är det uppmärksamhet på antidoping året runt.
  • Uppdaterad: 18 OKT 2018 14:40

Friskis&Svettis i Norrköping är ett av de föreningsdrivna gym och träningsanläggningar som ingår i det riksomfattande samarbetet 100% Ren Hårdträning. Under den nationella uppmärksamhetsveckan som genomfördes den 8–14 oktober i hela landet pratade man lite extra om det viktiga antidopingarbetet. Bland annat lyftes frågan i samband med varje pass, då instruktörer och ledare informerade om antidopingarbetet. Kampanjen uppmärksammades även på sociala medier, webben och på digitala skärmar i Friskis&Svettis lokaler i Norrköping.

 Men det viktigaste arbetet med antidopingfrågorna är inte det som händer under en speciell vecka utan det som sker varje dag, året runt.

Det är ett superviktigt ställningstagande att göra. Vårt fokus är att träning ska vara roligt och att en ska kunna hitta sin träning på ett schysst sätt, säger Emma Lago, kommunikatör på Friskis&Svettis. Vi vill inte bara vara ett gym utan vi jobbar betydligt bredare med träning och hälsa. Som ett led i det har vi ett ansvar att kontinuerligt lyfta den här typen av frågor.

Det dagliga arbetet mot antidoping drivs på flera olika sätt. All personal är utbildad för att bland annat kunna upptäcka tecken på doping. Om man skulle misstänka att någon dopar sig finns det en åtgärdsplan att följa. Oanmälda dopingtester kan när som helst genomföras på samtliga anläggningar och föreningen kan också beställa dopingkontroller från Riksidrottsförbundet.

Föreningens antidopingansvarige ingår också i ett nätverk med bland annat Dopingjouren, Svensk Antidoping på Riksidrottsförbundet, Prodis, polisen och andra gymföreningar. Ett bra nätverk med mycket kunskap och erfarenhet där man kan få stöd och hjälp med knepiga frågor som kan dyka upp i det fortsatta arbetet med att hålla Friskis&Svettis i Norrköping rent och dopingfritt.  

Läs mer om Friskis&Svettis antidopingarbete här

 

Fakta 100% Ren Hårdträning
100% Ren Hårdträning är en arbetsmetod som syftar till att minska användningen av och tillgången på anabola androgena steroider (AAS) och andra dopningspreparat bland tränande på träningsanläggningar. Detta sker genom att träningsanläggningar utvecklar ett långsiktigt förebyggande arbete mot dopning i samverkan mer berörda aktörer på området, framförallt mellan träningsbranschen, polisen, Riksidrottsförbundet, distriktsidrottsförbund, Länsstyrelsen, kommunen och landstinget/regionen.

Skribent: Marie-Louise Elebring
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Östergötlands Idrottsförbund
Fastes gata 4
582 78 Linköping

Besöksadress: Idrottens Hus, Linköping Arena, Fastes gata 4
582 78 Linköping

Kontakt:Tel: 0104765000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss