Hoppa till sidans innehåll

Östergötlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Östergötland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Basketen blev en väg in i samhället

03 APR 2019 16:17
Garo Krikorian kom från Syrien till Sverige och Motala i mars 2013. I Syrien spelade Garo basket i högsta divisionen och var också aktiv som basketdomare.
  • Uppdaterad: 03 APR 2019 16:17

Sitt brinnande intresse för basket har han haft hela livet och bland det första han gjorde när han kom till Motala var att försöka hitta någonstans där han skulle kunna fortsätta med basketen.

Det visade sig vara lättare sagt än gjort. Garo gjorde som alla andra – sökte på nätet för att hitta en förening eller en grupp att ta kontakt med. Men han hittade ingenting. Det visade sig att Motala Basket tidigare hette W72 och det var förstås svårt för Garo, som nyanländ flykting från Syrien och utan att kunna språket, att veta att det var det han skulle sökt efter.

 Men Garo gav inte upp. En kväll, på väg till en fotbollsmatch med en kompis, fick Garo syn på ett gäng killar som spelade basket på gården. Han såg direkt att det var vana basketspelare så han tog kontakt med dem och fick vara med och spela. När de trots språkbarriärerna lyckades kommunicera med varandra visade det sig att killarna var aktiva i Motala Basket. Garo hängde med på en träning och är idag en mycket aktiv medlem i föreningen.  

— De första träningarna var en riktig utmaning, berättar Garo. Jag kunde ingen svenska alls. Så jag tittade på vad de andra gjorde, följde efter dem och försökte göra likadant. Första dagen hängde jag till och med efter en kille på väg till toaletten. Jag trodde ju att han var på väg till något som ingick i träningen!

Bild på Garo framifrån

Efter hand blev det lättare. Garo började läsa svenska och ju mer tid han tillbringade i föreningen fick han också bättre förståelse för föreningslivet och det svenska samhället. Garo menar att basketen hjälpte honom med mycket, bland annat språket.

- På språkutbildningen fick vi berätta på svenska vad vi hade gjort i helgen. Många av de jag läste svenska med ägnade sig mest åt traditionella sysslor i hemmet på helgerna och berättade ungefär samma saker. Jag, som ägnade mina helger åt idrott, fick snabbt ett bredare ordförråd när jag fick lära mig ord som till exempel bortamatch, skott och domare.

Basketen och Motala BK har betytt väldigt mycket för Garo och integrationen i det svenska samhället. Klubben tar in och stöttar nya medlemmar, oavsett var de kommer från och vad de har för bakgrund. Garo menar att idrotten är bra både för kropp och själ, att idrotta hjälper honom att få energi i resten av livet också. Det är också en plats där han lärt sig mycket om Sverige, de sociala koderna, kulturen och även staden han kommit till. Men Garos resa har inte alltid varit lätt och det har krävt mycket.

- Oavsett om man vill få ett jobb, börja idrotta eller komma in i samhället av andra anledningar så måste man vara aktiv som person, säger Garo. Jag har kämpat för att lära känna folk, bygga nätverk och skapa kontakter. Att komma som nyanländ är tufft nog och det är lätt hänt att man blir passiv och sitter hemma en hel del. Om man har möjlighet och orkar anstränga sig och kämpa får man mycket tillbaka.

När Garo först kom till Sverige utbildade han sig till grävmaskinist och nu har han sedan flera år tillbaka ett jobb på Bona Folkhögskola som vaktmästare och lärarassistent.

- Mitt jobb har också gett mig otroligt mycket. Jag har utvecklats massor på det personliga planet, hittat en trygghet i livet och blivit ännu bättre på språket.

Sedan den första förvirrade träningen för sex år sedan sitter Garo numera i Motala BK:s styrelse, han tränar ett ungdomslag och han har vidareutbildat sig till distriktsdomare.

Under den resa jag gjort sedan jag kom till Sverige har jag lärt mig att om man brinner för något som man verkligen vill måste man jobba för det och inte bara vänta på att något ska hända. Samtidigt är jag tacksam, både för att det svenska samhället erbjuder nyanlända stöd och hjälp, och framför allt för att Motala Basket tagit emot mig med öppna armar och gett mig utrymme att utvecklas och få nya uppdrag. Jag har också haft tur som har min familj här, de är det bästa stödet och utan dem hade min resa varit betydligt tuffare, avslutar Garo.

Bild på Garo Krikorian med en basketboll

Skribent: Marie-Louise Elebring
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Östergötlands Idrottsförbund
Fastes gata 4
582 78 Linköping

Besöksadress: Idrottens Hus, Linköping Arena, Fastes gata 4
582 78 Linköping

Kontakt:Tel: 0104765000
E-post: ostergotland@rfsisu....

Vi finns på Facebook Gilla oss