Hoppa till sidans innehåll

Östergötlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Östergötland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Felix Lanver – inte bara innebandyspelare

26 APR 2019 10:40
Han har alltid älskat att idrotta. Som ung spelade han både fotboll, ishockey och innebandy.
  • Uppdaterad: 26 APR 2019 10:40

Det var först i början på gymnasiet som Felix Lanver bestämde sig för att det var innebandyn han ville satsa på och sedan dess har han spelat på elitnivå i Linköping innebandyklubb, LIBK.

Felix Lanver är idag 22 år och spelar med sitt Linköping i högsta ligan SSL, samtidigt som han pluggar till lärare på Linköpings universitet. Han är övertygad om att det är hans mångsidiga idrottande som gjorde att han inte tröttnade när han var yngre, utan kunde hitta passionen och glädjen i sina olika idrotter på flera olika sätt.

- Det viktigaste för unga idrottare är att idrotta för att man vill. Det är inte alltid lätt, press från föräldrar och tränare kan lätt ta överhand och idrotten förvandlas till mer av ett måste än ett intresse, säger Felix. Grunden måste vara passionen och den härliga gemenskap sporten ger. Att påminna sig själv om orsakerna till att idrotten ger så mycket gott tror jag är viktigt.

Att ägna sig åt flera olika sporter hjälpte Felix att bibehålla motivationen för att spela. Om en idrott började kännas lite tråkig gick det alltid att hitta något roligt i en annan. När Felix väl gjorde sitt val att satsa på innebandy var det ändå ganska självklart.

- Jag har alltid velat träna och tävla på en högre nivå och att det skulle bli en lagidrott var självklart. Känslan att få vara del av ett lag som tillsammans jobbar engagerat och mot samma mål är oslagbar och innebandy är den roligaste sporten jag vet.

När Felix började på gymnasiet gjorde han också ett aktivt val att välja innebandyn på elitnivå. Felix valde en NIU-skola, (nationellt godkänd idrottsutbildning) Fria Läroverken i Linköping, för att kunna satsa på innebandyn. Att valet föll på just Fria Läroverken var enligt Felix att skolan gjorde det möjligt att kombinera studier och innebandyn på ett bra sätt.

Felix har fortsatt att kombinera elitidrott med att studier, nu läser han till gymnasielärare på Linköpings universitet och han tycker att det är meningsfullt att lägga mycket tid på båda.

- Jag älskar att lära mig saker och att lära ut till andra. Tidigare i år var vi i Etiopien och Kenya för erfarenhetsutbyte med afrikanska lärare och studenter. Det var mycket lärorikt och jag är tacksam för att jag kunde åka. Resan inträffade mitt under säsongen men LIBK och mina ledare är mycket förstående och skapar bra förutsättningar för att vi spelare ska kunna utvecklas i flera olika delar av livet, inte bara inom innebandyn.

Felix återkommer gärna till hur viktigt det är att ha flera olika delar av livet som är meningsfulla. För honom har det handlat om att kunna utöva flera olika idrotter och senare om att ha både sin idrott och sina studier att fokusera på. Han menar också att förebilder har betytt mycket för honom i livet.

- Världen är full av fantastiska människor som det går att lära av, säger Felix. När jag var liten såg jag mina idoler som förebilder och min utveckling präglades av hur de uppförde sig, hjälpte andra och jobbade hårt.

Något som Felix själv verkar ha tagit till sig i sin roll som innebandyspelare och blivande gymnasielärare. Under sina år i LiBK har han också blivit en förebild för många och det känns verkligen att han lever som han lär – hjälper andra och jobbar hårt för att nå sina mål.

Felix som hockeyspelare

Felix som hockeyspelare

Skribent: Marie-Louise Elebring

Postadress:Östergötlands Idrottsförbund
Fastes gata 4
582 78 Linköping

Besöksadress: Idrottens Hus, Linköping Arena, Fastes gata 4
582 78 Linköping

Kontakt:Tel: 0104765000
E-post: ostergotland@rfsisu....

Vi finns på Facebook Gilla oss