Hoppa till sidans innehåll

Östergötlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Östergötland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Lyckad satsning för att hjälpa nyanlända unga vuxna in i idrotten

22 NOV 2018 14:53
Ett femtiotal nyanlända unga vuxna killar och tjejer har under hösten börjat idrotta i föreningar i Norrköping och Motala. Vägen in i föreningslivet gick genom idrottens satsning på integrationsmiddagar och prova-på-aktiviteter under hösten.
  • Uppdaterad: 22 NOV 2018 14:53

I september och oktober bjöd Östergötlands idrottsförbund in nyanlända unga vuxna i Norrköping och Motala till två integrationsmiddagar, tillsammans med frivilligorganisationer från städerna. Ett antal idrottsföreningar var med på middagarna för att träffa ungdomarna och presentera sin verksamhet. Efter den första träffen bjöd föreningarna in deltagarna till prova-på-aktiviteter i sin förening. Intresset var mycket stort och nu har alltså väldigt många kommit in i föreningarna och deltar regelbundet i den ordinarie verksamheten.

– De här unga vuxna har kommit in i idrottsföreningarna otroligt fort, säger Leila Mengüc Lindquist, integrationssamordnare på Östergötlands idrottsförbund. Vi hade den första träffen i mitten på september och nu är många i full gång med sin träning. Det är fantastiskt att se att de i många fall har hittat en plats och ett sammanhang där de kan vara sig själva.

Bild på innebandyspelare

Basket, volleyboll, bordtennis, futsal och simning är några av de idrotter som lockat. Flera av ungdomarna har också skaffat gymkort och satsar på styrketräning. Leila Mengüc Lindquist ser att idrotten bidrar till att de nyanlända lättare kan komma in i det svenska samhället. De hittar nya vänner och får en chans att känna att man vågar och kan vara med.

Bild på ungdomar som spelar volleyboll

 

– Tillsammans med idrottsföreningarna har vi jobbat mycket med att sänka trösklarna för de här ungdomarna, fortsätter Leila Mengüc Lindquist. En medlemsavgift eller tillgång till utrustning ska inte vara avgörande för att de ska kunna vara med. Här är alla välkomna och det viktiga är att man inkluderas i den ordinarie verksamheten så att ungdomarnas idrottande kan bli långsiktigt och hållbart.

För idrottsföreningarna är det positivt att de fått in fler till sina idrotter. Många föreningar brottas med sjunkande deltagarantal, särskilt i den här åldersgruppen, och ser alla nya medlemmar som ett välkommet tillskott i verksamheten. Och för de unga vuxna betyder det mycket att få vara en del av det här sammanhanget.

– Jag har egentligen bara väntat på det här tillfället. Jag har velat börja spela basket länge men inte riktigt vågat ta kontakt eller vetat var jag ska vända mig, berättar en av killarna som kommer från Somalia. Genom middagen och prova-på-aktiviteten fick jag kontakt med en basketförening och när jag väl började i föreningen visade det sig att både tränaren och en annan spelare hade varit i samma situation som jag. De kom till Sverige för flera år sedan, med en osäker framtid och ingen kunskap om samhället här. Nu var de en helt naturlig del av laget och jag känner att jag också kan bli det.

Bild på ett gäng på en hockeyrink 

Foto samtliga bilder: Leila Menüc Lindquist

 

Skribent: Marie-Louise Elebring
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Östergötlands Idrottsförbund
Fastes gata 4
582 78 Linköping

Besöksadress: Idrottens Hus, Linköping Arena, Fastes gata 4
582 78 Linköping

Kontakt:Tel: 0104765000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss