Hoppa till sidans innehåll

Östergötlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Östergötland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Många besökare på idrotts- och aktivitetsdag i Norrköping

28 SEP 2018 16:58
Pingis, ridning, funkislopp, basket, bowling och korvgrillning – ett axplock av allt kul besökarna bjöds på när barn och unga med funktionsnedsättning bjöds in till en fullspäckad aktivitetsdag på Himmelstalund i Norrköping i mitten av september.
  • Uppdaterad: 28 SEP 2018 16:58

Ett 20-tal föreningar fanns på plats för att visa upp sin verksamhet och låta barn och unga prova på olika idrotter och aktiviteter. Syftet med dagen var bland annat att ge besökarna en chans att testa något man aldrig gjort förut och samtidigt visa det utbud av idrotts- och fritidsaktiviteter i Norrköpings kommun som är tillgängligt för barn och ungdomar med funktionsnedsättning.

Uppslutningen var stor, barn och ungdomar med funktionsnedsättning kom tillsammans med sina familjer, kompisar och andra intresserade. Arrangörerna uppskattar antalet besökare till över 200 personer. Några hade siktet inställt på någon särskild idrott, några blev kvar hela dagen och provade verkligen allt.

bild på hästar

Besökarna kunde prova på ridning eller bara umgås med hästarna.
Foto: Östergötlands Idrottsförbund

- Det är så inspirerande att se barn och ungdomar våga utmanade sig själva i något de inte har gjort tidigare och kanske inte trott skulle vara möjligt, säger Mattias Sköld, idrottskonsulent på Östergötlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. En tjej som hade kommit för att testa ridning provade också en racerunner, en typ av utrustning som ger förutsättningar för löpning. Leendet och glädjen i hennes ögon när hon insåg att det här var något som funkade för henne var härligt att se.

Under dagen kunde de som fastnade för någon särskild idrott eller aktivitet bli medlemmar i en förening direkt. Alla föreningar som var på plats erbjuder också någon form av fortsatt verksamhet för målgruppen under hösten och man hoppas att det ska bidra till att fler barn och unga med funktionsnedsättningar ska kunna få större möjlighet till gemenskap, rörelse och en mer meningsfull fritid.

 bild på kille som testar rörelsebanan

Rörelsebanan var ett populärt inslag i aktivitetsdagen.
Foto: Östergötlands Idrottsförbund

- Det här var första gången vi arrangerade den här typen av aktivitet och vi är väldigt nöjda med dagen, fortsätter Mattias Sköld. Min spontana känsla är att det kom mycket folk som möttes av ett välplanerat arrangemang. Vi har haft ett väldigt bra samarbete i arrangörsgruppen och jag hoppas att aktivitetsdagen kan bli en årlig tradition.

Aktivitetsdagen arrangerades av Norrköpings kommun (kultur- och fritidskontoret samt vård- och omsorgskontoret), Norrköpings Idrottsförbund, Norrköpings Parasport, Östergötlands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna, Parasport Östergötland, Norrköpings fritidsgårdar, FUB Östergötland och Aspberger- och autismföreningen.

 

Skribent: Marie-Louise Elebring
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Östergötlands Idrottsförbund
Fastes gata 4
582 78 Linköping

Besöksadress: Idrottens Hus, Linköping Arena, Fastes gata 4
582 78 Linköping

Kontakt:Tel: 0104765000
E-post: ostergotland@rfsisu....

Vi finns på Facebook Gilla oss