Hoppa till sidans innehåll

Östergötlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Östergötland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Succé för Väderstads första Cup 50 +

16 AUG 2018 11:40
Allt började med en grupp på Facebook, ”Vi 50+ som tränar och tävlar i dressyr”. Gruppen har funnits i ungefär ett år och har i skrivande stund drygt 2 700 medlemmar. En av dem är eldsjälen Betty Wahlborg från Väderstad Hästsportklubb.
  • Uppdaterad: 16 AUG 2018 13:35

I Facebookgruppen delar medlemmarna glädjeämnen och utmaningar med att rida och tävla som 50-plussare. Många har ridit i unga år och har haft långa uppehåll innan de tagit upp ridningen igen. En del har ont i till exempel knän och höfter men vill rida ändå. Gemensamt för alla i gruppen är enligt Betty glädjen över att kunna träna och tävla och den goda stämningen.

- Stämningen i den här gruppen är otroligt god, alla stöttar och peppar varandra och man kan få tips och svar på frågor man kanske inte vågat ställa någon annanstans, säger Betty Wahlborg. När jag gick med i gruppen märkte jag att många pratade om att börja tävla igen men man kanske tyckte att det var ett för stort steg.

Betty pratade med sin förening, Väderstad Hästsportklubb, och slängde sedan ut en fråga i gruppen om det fanns intresse av en dressyrtävling för endast 50-plussare. Gensvaret blev enormt och det var bara att sätta igång och planera.

På ridbanan

Uppvärmning. Foto: Ellenor Hjalmarsson Ekman

Nu i helgen gick tävlingen av stapeln på Nina och Sissi Liljas ridanläggning utanför Mantorp. Totalt blev det 145 starter med ekipage från bland annat Västergötland, Skåne, Värmland, Stockholm, Småland och Östergötland. Betty Wahlborg tror att det här är en av de första dressyrtävlingarna för 50-plussare i Sverige och hon är väldigt nöjd.

- Det har varit en fantastiskt rolig helg! Så många nöjda deltagare och en väldigt stor publik också, säger Betty Wahlborg. Det kom besökare ända från Laholm och till och med Finland för att titta.

Crista och Ingrid, Foto: privat

Ingrid Samuelsson på Crista Tibia. Foto: Privat

En av de tävlande är Ingrid Samuelsson från Vikbolandet. Ingrid är 70 år och har ridit i 60. Efter ett tävlingsuppehåll på nästan 20 år fick hon för ett par år sedan tag på en gammal travare som visade sig vara trevlig att både träna och tävla med.

- Min häst, Crista Tibia, är 21 år gammal, tillsammans är vi 91 år, skrattar Ingrid. Jag hittade den här tävlingen i ridsportens tävlingsdatabas och tyckte att den passade det här gamla ekipaget väldigt bra!

Ingrid är mycket nöjd med tävlingen och tycker att det är stor skillnad att tävla tillsammans med andra 50-plussare. Hon lyfter framför allt Rosetterfram den goda stämningen, att alla pratar med varandra och prestigelösheten hos deltagare och arrangörer. Hon träffade även gamla kompisar som hon tävlat ponny tillsammans med för över 40 år sedan!

- Det har blivit många skratt
och mycket nostalgi under helgen,
berättar Ingrid. Buffén på lördagskvällen var en av helgens höjdpunkter, jättekul att samlas
och få tid att prata och umgås.

Tävlingen för enbart 50-plussare
föll uppenbarligen mycket väl ut
och Betty och föreningen planerar
redan att köra nästa år igen.

Gröna rosetter till tävlande i päroncupen.

Skribent: Marie-Louise Elebring
Epost: This is a mailto link

Postadress:Östergötlands Idrottsförbund
Fastes gata 4
582 78 Linköping

Besöksadress: Idrottens Hus, Linköping Arena, Fastes gata 4
582 78 Linköping

Kontakt:Tel: 0104765000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss