Hoppa till sidans innehåll

Östergötlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Östergötland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Världsledande expert på rörelseförståelse besökte Linköping

09 OKT 2018 12:00
Under en inspirerande dag i september fick ungefär 200 personer möjlighet att förkovra sig i rörelse och hälsa när Dr Dean Kriellars från Kanada besökte Sverige och Linköping.
  • Uppdaterad: 09 OKT 2018 12:00

Föreläsningen gav en allmän introduktion till “physical literacy”, eller rörelseförståelse, ett perspektiv för att öka barns fysiska aktivitet. Några av deltagarna fick också möjlighet att testa i praktiken när Dr Kriellars utmanade dem i mer eller mindre akrobatiska övningar under kvällspasset.

Bild på folk som står i sidoplankan

Foto: Östergötlands Idrottsförbund

I publiken fanns bland annat ledare i idrottsföreningar samt yrkesverksamma inom skola, vård och omsorg. Tjänstemän från Linköpings kommun var också med och presenterade kommunens nya idrottspolitiska program. Bland mycket annat fick vi som var på plats lära oss mer om det som Dean Kriellars kallar ”rörelseförståelsens fyra grundelement”; motivation och självkänsla, fysisk kompetens, kunskap och förståelse samt engagemang i livslång fysisk aktivitet. Forskningsresultat blandades med praktiska inslag och det blev en mycket lärorik och givande dag.

Några citat från publiken

 ”Den här föreläsningen var så – wow alltså! Otroligt intressant!”

”Tack för en väldigt spännande föreläsning med synsätt som jag hoppas kommer förändra synen på idrott, samhället, rörelse och livskvalité”

"Tack själva! Det var fantastiskt!!”

Dean Kriellars, verksam vid University of Manitoba, är en av världens främsta på området rörelseförståelse. Han har utvecklat många metoder och program som används brett i Kanada och han är även fysisk rådgivare åt Cirque de Soleil som har över 1 500 artister från 55 länder.

Bild på Dean Kriellars

Foto: Östergötlands Idrottsförbund

Dagen och kvällen var ett samarrangemang mellan SISU Idrottsutbildarna, Östergötlands Idrottsförbund och Change the game. Nu fortsätter vi det viktiga arbetet med rörelseförståelse i Östergötland på flera sätt. Bland annat kommer vi att söka personer som kan tänka sig att bli rörelsecoacher.

Om du är intresserad, kontakta gärna Lollo Bladh, This is a mailto link 

Här hittar du Deans presentationer och material för dig som vill veta mer.

Håll utkik på vår webbplats eller följ oss på Facebook för mer information under hösten:

www.rf.se/ostergotland

www.facebook.com/ostgotaidrotten

 


 

 

 

Skribent: Marie-Louise Elebring
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Östergötlands Idrottsförbund
Fastes gata 4
582 78 Linköping

Besöksadress: Idrottens Hus, Linköping Arena, Fastes gata 4
582 78 Linköping

Kontakt:Tel: 0104765000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss