Hoppa till sidans innehåll

Östergötlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Östergötland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Jämställdhet

Jämställdhet - en självklarhet
  • Uppdaterad: 16 SEP 2019 11:51

Jämställdhet inom idrotten är en fråga om demokrati, resurser och intressen. Östergötlands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna vill att kvinnor och män ska ha samma makt att forma idrotten och sitt deltagande i idrottsrörelsen.

Att arbeta för jämställdhet handlar om att arbeta för kvinnors rättigheter såväl som för mäns rättigheter. En jämställd idrott är en förutsättning för en framgångsrik idrottsutveckling. Såväl forskning som människors enskilda erfarenheter talar för att jämställdhet främjar utvecklingen både för organisationer och individer.
En viktig del av jämställdhetsarbetet är att se till att alla får lika möjligheter att idrotta, att resursfördelningen i föreningar är jämn mellan könen och att tjejer/kvinnor ges lika stora möjligheter som pojkar/män att bli ledare och tränare. 


Idrottens jämställdhetsarbete ska ha en normmedveten ingång. Det innebär att vi identifierar de normer och strukturer som är styrande idag. När vi lär oss av, och förändrar normen kan vi också rubba på strukturerna.

Med förändringsresan ”jämställdhet för en framgångsrik idrott” ligger fokus på att föreningar ska arbeta mer aktivt för att bli jämställda. Hur ser det ut i vår idrott och förening? Vad kan vi göra för att verksamheten ska vara på lika villkor hos oss?

Tips på material för er som vill jobba vidare (ta först kontakt med din idrottskonsulent):

 Ladda ner och skriv ut Jämställdhestskylten nedan (klicka på bilden). 

Jämställdshetskylt

På Inkluderande Idrott kan du hämta mer material om inkludering

Kontaktperson

Hans Wetterhall
010-476 50 31
This is a mailto link

Postadress:Östergötlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Fastes gata 4
582 78 Linköping

Besöksadress: Idrottens Hus, Linköping Arena, Fastes gata 4
582 78 Linköping

Kontakt:Tel: 0104765000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss