Hoppa till sidans innehåll

Östergötlands Idrottsförbund är Riksidrottsförbundets regionala organisation i Östergötland. Vårt uppdrag är att stödja, företräda och leda distriktets idrott.

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON

Alla vuxna måste ta ansvar för en trygg idrott

08 JUN 2019 09:45
DEBATT: Det är med bestörtning vi läser i media om den 15-åriga domare som tvingats av planen av upprörda ledare och föräldrar under en fotbollsmatch i barn- och ungdomsserien.
  • Uppdaterad: 08 JUN 2019 09:45

Spelarna är tio år gamla och inga poäng räknas på den nivån, men ändå fanns det vuxna människor som hade så starka synpunkter på den unga domarens insatser att hon inte fick fullfölja matchen.

Genom åren har vi på SISU/Östergötlands Idrottsförbund och Östergötlands Fotbollförbund gjort stora utbildningsinsatser och jobbat med värdegrundsarbete, samt initiativet Respekt i Fotboll, i våra östgötska föreningar. Men uppenbarligen finns det mycket mer att göra. Den situation som beskrivs i tidningen borde inte vara svår på något sätt – det handlar om sunt förnuft och det kan man inte utbilda sig till. Varje vuxen människa som kommer i kontakt med barn- och ungdomsidrott måste stanna upp och reflektera över sitt eget beteende.

Idrottsrörelsen har en stark värdegrund och ett tydligt regelverk, inte bara på idrottsarenan utan även bredvid. En värdegrund som bland annat handlar om att glädje och gemenskap. Det ska vara roligt att idrotta och alla ska få vara med, oavsett om du vill träna, spela match, döma eller engagera dig som ledare på något sätt. En person som bryter mot värdegrunden har inget att göra på en fotbollsplan, i en idrottshall eller någon annanstans där idrott bedrivs.

Alla vuxna runt idrotten måste bli bättre på att ta ansvar och våga se, lyssna och agera. Då kan alla barn och ungdomar få känna den glädje, gemenskap och trygghet som bra idrott sprudlar av när den genomsyras av ett barnrättsperspektiv.

På Riksidrottsmötet som hölls i Jönköping för en dryg vecka sedan fattades ett antal beslut för att ytterligare stärka arbetet med trygg idrott. Bland annat ska det bli lättare för föreningen att utesluta en medlem som bryter mot värdegrunden och straffet för den som allvarligt kränkt någon ändras från avstängning i högst två år till avstängning i lägst två år och högst 10 år. Idrottsombudsmannen har också fått befogenhet att utreda och anmäla misstänkta brott. En enad idrottsrörelse står bakom de viktiga besluten som ännu tydligare markerar att kränkningar och brott mot idrottens värdegrund aldrig kan accepteras.

Majoriteten av våra barn rör sig alldeles för lite idag. Endast 22% av tjejerna och 44% av killarna når upp till rekommenderade mål för daglig fysisk aktivitet.  Vi har en viktig roll att fylla genom att bland annat bidra till att skapa en trygg barn- och ungdomsidrott så att fler barn väljer att idrotta, och att engagera sig som domare eller ledare, så länge som möjligt. Vår uppgift är att utbilda och stötta i det arbetet och vi förutsätter att alla vuxna som är engagerade inom idrotten står upp för en idrott som rolig, trygg och fri från kränkningar.

Kristin Lönnqvist, distriktsidrottschef Östergötlands idrottsförbund/SISU idrottsutbildarna
Lollo Bladh, sakkunnig barn- och ungdomsidrott Östergötlands idrottsförbund/SISU idrottsutbildarna
Thomas Kölnäs, kanslichef Östergötlands Fotbollförbund
Hampus Haglund, domaransvarig Östergötlands Fotbollförbund

 

 

Skribent: Marie-Louise Elebring
Epost: Adressen Gömd

Postadress:Östergötlands Idrottsförbund
Idrottens Hus, Fastes gata 4
582 78 Linköping

Besöksadress: Idrottens Hus, Linköping Arena, Fastes gata 4
582 78 Linköping

Kontakt:Tel: 0104765000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Facebook Gilla oss