Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Stockholmsidrottens arbete i idrottssvaga områden

Idrottsrörelsen befinner sig just nu i en häftig förändringsresa, där en av utmaningarna är att inkludera de som i dag står utanför idrottsrörelsen. Sedan ett par år tillbaka arbetar vi på Stockholmsidrotten med olika metoder för att stärka föreningsidrotten i olika områden för att stödja etablering och inkludering av nya målgrupper till idrotten.
  • Skapad: 19 JUN 2019 14:09

Under två år har Stockholmsidrotten fått möjlighet att starta igång Projekt Storstad. En satsning i fem utvalda bostadsområden där idrotten tidigare inte har varit så närvarande. Genom ett nytt sätt att organisera idrott på har många barn och ungdomar fått möjlighet att idrotta i förening. Den organiserade spontanidrotten har fått ta stor plats och en av framgångsnycklarna för att nå de som tidigare stått utanför föreningslivet har varit att utgå ifrån vad barnen- och ungdomarna vill göra.

Genom att projektledarna har haft god lokalkännedom har de lyckats med att engagera ungdomar i närområdet och gett dem en mötesplats med bra förebilder. Det har väckt ett intresse för idrott, hälsa och kultur. Projektet har också bidragit till nya idrottsledare som fått utbildning i bland annat ledarskap, NPF-anpassad träning, HLR, föreningslära och värdegrundsfrågor.

Projektet avslutades, i nuvarande form i december 2018 enligt den övergripande projektplanen. Erfarenheterna av projektet finns med i ordinarie verksamhet och Stockholmsidrottens arbete i idrottssvaga områden

Syfte
Arbetet i ”idrottsvaga” områden syftar till att idrott ska vara till för alla oavsett vart du växer upp och skapa ett intresse för rörelse hela livet. Vi vill också använda idrotten som ett verktyg för att bryta utanförskap, öka jämställdheten, skapa trygghet och bidra till folkhälsa.

Mål
Det övergripande målet är att sänka trösklarna till föreningslivet i de områden vi arbetar i och skapa engagemang genom mötesplatser, folkbildning och nya former av idrott. Målet är att stärka det lokala föreningslivet och utbilda fler idrottsledare. Vi ska också verka för en spridning av olika idrotter samt utveckla idrottens sätt att organisera träning och tävling på. En viktig del är också att öka kvinnors deltagande i idrotten.

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss