Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Anläggningskrisen i Stockholmsdistriktet

Bristen på idrottsanläggningar och andra idrottsytor i Stockholmsdistriktet är akut! Det är dags att de som bestämmer tar frågan på allvar. Vi kräver att politikerna slutar ignorera att barn och unga i Stockholm har sämre möjligheter att vara fysiskt aktiva än i övriga landet.
  • Uppdaterad: 04 JUN 2018 08:26

För att väcka frågan genomförde vi på Stockholmsidrotten 2018 kampanjen ”Får vi ta plats”. I rapporten med samma namn undersökte vi tillgången till fotbollsplaner, idrottshallar, isytor och simhallar i Stockholms stad jämfört med i Göteborg och Malmö.

Resultaten var skrämmande – barn och ungdomar har långt ifrån samma möjligheter till idrott i Stockholm.

Rapporten visar bland annat:

1. Det går 12 700 göteborgare och 32 300 stockholmare per idrottshall

2 Det går 46 500 göteborgare och 93 600 stockholmare per ishall.

3 Det går 6 500 malmöiter och 11 100 stockholmare per fotbollsplan

4 Det går 62 000 göteborgare och 78 000 stockholmare per simhall

Bristen på idrottsanläggningar och andra idrottsytor gäller oavsett idrott. Oavsett idrott är anläggningsfrågan den viktigaste frågan och största hindret för att aktivera fler barn och unga i Stockholm.

Frågan är varför ett barn i Stockholm är mindre värt än ett barn i Göteborg eller Malmö? Barn har samma behov oavsett var de bor, men när det kommer till möjligheter att röra på sig fysiskt, till exempel i organiserad idrott, så är möjligheterna betydligt sämre i vår huvudstad.

I Stockholm ser vi att villkoren är dramatiskt sämre i vissa stadsdelar. Detta är en utveckling som är särskilt påtaglig i nybyggda och förtätade stadsdelar där idrottsanläggningarna byggs alldeles för sällan och alltför små. De stora multifunktionella idrottsplatserna som byggdes på 60- och 70-talen prioriteras inte längre.

Stockholm stad har i decennier misslyckats med att lösa anläggningsbristen. Detta påverkar inte bara Stockholm stad utan hela vår region. Ett samarbete på regional och nationell nivå skulle öka möjligheterna för att hitta lösningar.

Stockholmsidrotten vill följande:

  • Att Stockholm stad den kommande mandatperioden ökar sin investeringsbudget för idrottsanläggningar med 2 miljarder kronor.
  • Att det tillsätts en statlig förhandlare med mandat att ta fram ett långsiktigt förslag för att bygga i kapp och bygga i takt Stockholm stads akuta anläggningsbrist.

Kampanjen kommer främst bedrivas via Stockholmidrottens Facebooksida. Här kommer vi regelbundet uppdatera med material och upprop. Ni får gärna bidra till denna kampanj genom att dela vidare våra inlägg och gilla dem. Detta för att öka trycket kring frågan.

Allt fler vill börja med simhopp - anläggningskris sätter stopp

På Norrmalm får inte alla barn ta plats

Anläggningsbristen - styrelsens viktigaste fråga

Anläggningsbristen gör att många barn aldrig får prova på gymnastik

50 barn samtidigt i en idrottshall "Varför får våra barn inte samma förutsättningar?"

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss