Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Regional samverkan kring idrottsanläggningar

Tillgången till anläggningar och andra idrottsmiljöer är en av de främsta utmaningarna i Stockholmsregionen. Idrottens infrastruktur är en angelägenhet och utmaning för alla kommuner. När det gäller idrotter med färre antal utövare, ytkrävande idrotter samt anläggningar för större evenemang kan det dock inte lokaliseras i alla kommuner och därför behövs en ökad regional och kommunal samverkan.
  • Uppdaterad: 29 JAN 2018 12:35

För flera år sedan påbörjade vi ett arbete för att öka den regionala samverkan kring idrottsmiljöerna. Under åren har vi samarbetat mycket nära med Föreningen Storstockholms Kultur- och fritidschefer, FSKF. 

Sedan 2009 har denna samverkan bland annat lett till:

  • Stockholmsidrottens projekt ”Anläggningslyftet” 2009 i syfte att få kommunerna att samverka kring idrottsytor.
  • Styrgrupp för kommunala idrottschefer bildas 2011, med representanter från Stockholmsidrotten.
  • Gemensam rapport om ”Regionala idrottsytor” av forskaren Paul Sjöblom maj 2013.
  • Tre stora gemensamma konferenser  med politiker, chefer och idrottsförbund 2012, 2013 och 2015. Konferenserna resulterade i ett fortsatt mandat och uppdrag.
  • De kommunala idrottscheferna har arbetat i delregioner och specifika arbetsgrupper 2013-2015.
  • Den första ”R-arenan” (med regional samverkan) har byggts i Sollentuna, en inomhushall för friidrott som invigs i november 2016.
  • Byggt plattform för projektet ”regionalt utbud” som nu är startat. Se nedan

Nu har samverkan tagit ytterligare ett steg. Ett treårigt utvecklingsprojekt har inletts tillsammans med länets kommuner, Kulturförvaltningen Stockholms Läns Landsting samt Stockholmsidrotten. Projektledare är f.d kultur- och fritidschefen i Järfälla Torbjörn Neiman. Syftet är att skapa regionalt utvecklad tillgång till idrottsanläggningar (och regionalt utvecklad kulturskola).

I arbetet med den regionala idrottssamverkan prioriteras i första hand anläggningsutvecklingen i följande fall:

 - Anläggningar/ytor för de idrotter som har färre utövare.
Till exempel till exempel bob & rodel, parasporter, kanot, rodd, klättring, simhopp, backhoppning, konståkning, rugby, amerikansk fotboll, cricket, baseboll och olika cykelsporter.

 - Anläggningar för idrotter med särskilda krav på lokalisering

Till exempel motorsport, flygsport, alpina sporter, skytte av olika slag och segling

 - Publika arenor och andra större specialidrottsarenor

Dessutom tänker man undersöka möjligheten till publika arenor för idrotter som bandy, basket, fotboll, friidrott, gymnastik, handboll, innebandy, ishockey, simning.

 Men:

Respektive kommun måste fortsatt ha ansvar för det breda anläggningsbehovet för sådan aktivitet/idrott som ska kunna bedrivas i vardagen nära hemmet och för alla slags aktivitetsytor som riktar sig till yngre barn

Stockholmsidrotten har nu bjudit in företrädare för idrotterna som är berörda av de två första punkterna för att diskutera behov och utbud. Med på träffen är Torbjörn Neiman.

Kontaktperson

Roger Vintemar, Stockholmsidrotten
Telefon: 08-627 40 65
This is a mailto link

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss