Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Jämställdhet

Alla ska få utöva idrott på lika villkor

Jämställdhet - en självklarhet

Jämställdhet inom idrotten är en fråga om demokrati, resurser och intressen. Stockholmsidrotten vill att kvinnor och män ska ha samma makt att forma idrotten och sitt deltagande i idrottsrörelsen.
  • Uppdaterad: 29 JAN 2018 11:06

En jämställd idrott är en förutsättning för framgångsrik idrottsutveckling. Det gynnar inte demokratin, rättvisan, effektiviteten och utvecklingen att i första hand premiera ena halvan av befolkningen. Idrottsrörelsen startades av män, för män och präglas fortfarande mycket av manliga normer och maktstrukturer. Det innebär att vi måste arbeta utifrån samhällsperspektivet och utifrån vår egen historia. Såväl forskning som människors enskilda erfarenheter talar för att jämställdhet främjar utvecklingen både för organisationer och individer.  

Ser vi tillbaka hundra år, femtio år, tjugo år, så har mycket hänt för jämställdheten såväl i samhället som inom idrotten. Antalet aktiva flickor och kvinnor har ökat, kvinnornas representation i beslutande organ har ökat, fördelning av resurser har blivit mer rättvis, kvinnor har stora framgångar inom många idrotter. Det sker en utveckling, Men fortfarande är det mycket kvar.  

Med förändringsresan ”jämställdhet för en framgångsrik idrott” ligger fokus på att föreningar ska arbeta mer aktivt för att bli jämställda. Det kan vara svårt att se skillnader som finns om vi inte tar ett steg tillbaka och ser på omvärlden med kritiska ögon. Hur ser det ut i vår idrott och förening? Vad kan vi göra för att verksamheten ska vara på lika villkor hos oss? Genom att anta ett genusperspektiv förstår vi hur ledarskap, pedagogik och föreningsstukturer ger fördelar efter kön. Kunskap är grunden för det mod och den styrka som krävs för att orka förändra detta. Jämställdhet går att arbeta med på olika sätt. Allt från att kartlägga verksamhetens representation till resursfördelning till att lekfullt leda barn, ungdomar och vuxna till insikter och högre kompetens.  

Som en följd av att Stockholms idrottsföreningar satsar på jämställdhet kommer distriktet på sikt att bli starkare, tryggare och mer attraktivt. Med en större mångfald av kunskap och erfarenheter i en grupp, desto fler idèer, problemlösningar och kontakter finns. Mångfalden av kvinnors och mäns kunskaper och erfarenheter på styrelse och ledarnivå leder också till att man tillsammans kan utveckla en verksamhet som speglar både killars och tjejers verkligheter. När de aktiva känner igen sig i verksamheten trivs de och kan utveckla sitt intresse och sina förmågor. En förening där tjejer och killar får likvärdiga möjligheter, känner igen sig i verksamheten och trivs har större möjligheter att behålla sina aktiva längre. Möjligheterna ökar också att få aktiva att övergå till att fungera som ledare eller styrelsemedlem i föreningen istället för att sluta helt.     

Idrottsrörelsen arbetar mot jämställdhetsmål 2025som fastställdes vid RF-stämman 2017. Det övergripande målet för idrottens jämställdhetsarbete är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma idrotten och sitt deltagande i idrottsrörelsen. 

Hur jobbar vi med jämställdhet? 
- Vi kan coacha din förening i jämställdhet, ta kontakt med Henric Hedberg, sakkunnig inom jämställdhet på Stockholmsidrotten: This is a mailto link

- Vi ordnar föreläsningar, kurser, lärgrupper och processer utifrån din förenings önskemål 

 

Kontaktperson

Henric Hedberg
Stockholmsidrotten
Telefon: 08-627 40 63
This is a mailto link

 

 

”Jag har hållit käft en massa gånger när jag borde ha höjt rösten”

Så gjorde Rågsveds IF för att nå fler tjejer

Många kom på frukostföreläsningen "Jämställdhet för en framgångsrik idrott"

Jämställdhet (borde vara) en självklarhet!

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss