Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Rörelsesatsning i skolan

Alltför många barn och ungdomar sitter stilla. Riksidrottsförbundet (RF) har därför fått i uppdrag av regeringen att göra en satsning för mer rörelse i skolan.
  • Uppdaterad: 19 NOV 2018 07:48

Vi vet idag att fysisk aktivitet är bra för barns mående, för resultaten i skolan och för folkhälsan. Samtidigt visar forskningen att barn och unga rör sig för lite och är stillasittande en för stor del av dagen. I dag når bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna den rekommenderade nivån på 60 minuters fysisk aktivitet om dagen.

Uppdraget är att RF ska kraftsamla för mer idrott, rörelse och utveckling av rörelseförståelse under skoldagen. Rörelseförståelse kommer av begreppet physical literacy. Det handlar om att bl a utveckla sociala, psykiska och fysiska förmågor för att vilja, våga och kunna vara aktiv genom livet.

Här finns vår folder om Rörelsesatsning i skolan

Rörelseförståelse är lika viktigt som läs- och skrivförståelse!

Vi vill bidra till att barn får positiva upplevelser av rörelse, utvecklas socialt och vågar utmana sig själva. På sikt vill vi att barnen ska må bättre, lyckas bättre i skolan och leva aktivare liv.

Att arbetet är viktigt för välmående, hälsa och inlärning är skolan väl införstådd med. Det Stockholms Idrottsförbund kan bidra med är att ytterligare stödja, utveckla och utbilda utifrån varje skolas enskilda behov och förutsättningar.

Se kort film om Rörelseförståelse Rörelsesatsning i skolan

Kommuner, vars skolor Stockholms Idrottsförbund samverkar med är Nynäshamn, Upplands Väsby och Haninge. Satsningen kan i dagsläget tyvärr inte innefatta alla kommuner/skolor, men intresserade är välkomna att höra av sig för att bolla idéer och möjligheter.

För mer information om Rörelsesatsning i skolan 

Samordnare och Projektmedarbetare för Rörelsesatsning i skolan:

Ulrika Lindgren: This is a mailto link telefon 010 459 03 07

 

Skribent: Pontus Gyllensten

Ulrika Lindgren

Ulrika Lindgren, Stockholmsidrotten
Telefon: 010-459 03 07
This is a mailto link

Rörelsepauser lyfter eleverna i skolan

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss