Hoppa till sidans innehåll
Jonas Morin - en av initiativtagarna till Easy Basket.

Alla som deltar ska känna sig som vinnare


Easy Basket är namnet på Svenska Basketbollförbundets tävlingskoncept för barn. Genom att spela fyra mot fyra med förenklade regler ska alla barn få större möjlighet att delta i spelet. Matcherna spelas helt utan resultat, och även om en prokollförare antecknar poängen och skickar in resultatet görs det endast för att få jämna matcher, det är inget som visas någonstans. 

– Tanken är att alla som deltar ska känna sig som vinnare. Det som räknas är att man har kul, inte hur många poäng ett lag gör, säger Azuka Nnamaka som fram till månadsskiftet var barn- och ungdomsansvarig på Svenska Basketbollförbundet.

Eftersom matchresultatet inte är i fokus kan coacher och spelare jobba på kvalitet i grundträningen och individuell utveckling utan risk för utslagning. Det handlar om alla barns rätt att delta. 

– Barnidrott ska präglas av barnets bästa och ha fokus på lek och utveckling. Det är för mycket vuxenperspektiv inom barnidrotten. Med Easy Basket vill vi att fokus flyttas till barnen genom att fokusera på de tekniska grunderna, att barnen ska hitta kroppskontrollen, självklart med utgångspunkt i glädjen som sporten basket ger, säger Azuka Nnamaka.

Jonas Morin har spelat basket i hela sitt liv – och lägger större delen av sin fritid på att sprida basketglädje och engagera sig i ungdomar. Han är ordförande för både Huddinge Basket och 08 Stockholm HR, dessutom var han en av initiativtagarna till Easy Basket.

– Idag börjar ungarna spela i lag redan vid fem, sex års ålder. Det betyder att en nioåring med bra förutsättningar kan ha svårt att hitta något lag som vill ta emot en nybörjare. Det måste finnas plats för flera att hålla på och för flera att hoppa på sporten längre upp i åldrarna. Så måste det också vara mer fokus på gemenskap och grundkunskaper. Hur ska trettonåringar, som spelat basket och supersatsat i tio år, ha lust och energi till att satsa lika mycket till i minst tio år till, säger Jonas Morin.

Att något behövde förändras förstod Jonas när han såg sin son spela sin första basketmatch.

– När min äldsta son skulle spela sin första match satt jag på läktaren och funderade; hur ska jag få honom att fortsätta spela i flera år när det så tydligt framhävs vem som är förlorare? Det var fantastiskt och se när de lekte på basketträningarna men på matcherna var all lek som bortblåst. Tävlingssystemet var låst och byggde på vad som var bäst för vuxna som spelade basket inte för barnen. Så tänkte jag att det hade börjat poppa upp massa lekland som barnen blev bjudna på kalas till, varför skulle inte vi kunna ha ett lekland inom basket; ett basket-lekland?

Jonas tänkte nytt, han utgick från barnen, vad tycker barnen är roligt? Det var inte bara basketmatcher, det var lekar, priser till alla, musik och fullt ös.

– Efter att vi hade testat ett par gånger, så blev jag ännu mer speedad över grejen och lagen bara strömmade till. Minns när Hans von Uthmann (ordförande för Svenska basketbollförbundet) en gång hade svårt att hitta p-plats utanför Fryshuset när han skulle på styrelsemöte med förbundet. Han hade ingen tanke om att det var basket där utan trodde det var rockkonsert eller något. Då var det vi som körde Easy Basket med över 100 lag under en dag i Fryshuset, berättar Jonas.

I samband med att Svenska Basketbollförbundet (SBBF) gjorde en stor omvärldsanalys där de tittade på framgångsrecept i andra länder och tog fram en spelarutvecklingsplan för att få fler internationellt konkurrenskraftiga spelare, så passade Jonas och hans Easy Basket perfekt in. Idén gjordes om till ett koncept som blev den officiella spelformen för barn upp till 12 år i hela landet. Även om konceptet har förfinats ett par gånger sedan starten så är det fortfarande leken och glädjen som står i fokus när Easy Basket arrangeras över hela landet.

Läs mer om Easy Basket här>> 

Se även ett klipp ut Idrottens Himmel och Helvete>>

Uppdaterad: 07 JUN 2016 15:20 Skribent: Rikard Aspegren

facebook_icon