Hoppa till sidans innehåll

Golfäventyret


golfäventyretGolfäventyret är ett utbildningsmaterial för barn och är ett bra exempel på hur man lättare kan träna och tävla utan ledning av tränare och ledare. Det är en uppgiftsorienterad inlärning istället för resultatorienterat. Hur resonerade då Svenska Golfförbundet när de tog fram Golfäventyret - barns spelutveckling?

#Barnensidrott ringde till Carl Gustavsson, elitutvecklare på Svenska Golfförbundet och frågade. 

- Målet är att få fler och bättre spelare. Bredd ger topp, kanske också en ny Stenson eller Sörenstam. Ger vi barnen en god grund från start tror vi också att vi om några år ser skillnaden på de som tävlar och kanske väljer att gå på något av våra golfgymnasium. Första versionen av Golfäventyret var barnanpassat på flera sätt men med fokus inställt mot Grönt Kort. Nya Golfäventyret sänker tröskeln med nya, förenklade, sätt att spela golf så att vi verkligen möter yngre barn på alla sätt. Det är barnens nivå som ger innehållet, berättar Carl Gustavsson.

Inspirerade av Youtube-klipp med läckra idrottsfilmer, väcktes idén att göra instruerande filmer till barn som spelar golf.  
Golfäventyret  är också hjälp för föräldrarna att göra "rätt" tillsammans med sitt barn. Spelare som tar sig ner till lägre handicap är ofta de som har en förälder som också spelar golf och de får då en hjälp med instruktioner via Golfäventyret. 

Avslutningsvis säger Calle:
- Vi som idrott klarar inte ensamma att ta ansvar för "hela individens" utveckling. Därför är det bra att hålla på med fler idrotter, inlåsningar i en idrott leder lätt till negativa upplevelser. För utvecklingen som golfspelare är det bara bra att syssla med "tvillingsporter" som tennis, bandy och innebandy. Sen hoppas vi och jobbar såklart hårt med vår del så att så många som möjligt väljer golf som huvudidrott, avslutar Calle.

miniorer2014

"Klara övningar", betyder att barnet klarar en viss nivå, då kan du också spela på den nivån.

Ågesta Golfklubb använder materialet i träningen och i deras sommargolfskola. 

Nathalie Berglind, golftränare/PGA-professional på Ågesta GK berättar hur de arbetar med Golfäventyret:
- Vid första träningstillfället delade vi ut Golfäventyret till alla barn. Tillsammans med ledare och föräldrar har barnen sedan kunnat logga in på siten för att se filmer på övningar och utmaningar. Hos oss utgår all golfträning från spelet, att få lära sig att spela golf redan från början. Med olika övningar steg för steg samt Klara- och Göra-utmaningar ser vi till att barnen utvecklas, lär sig nya saker och lyckas på deras nivå.

miniorträning_putt

"Göra utmaningarna", berömmer vi ansträngningen och engagemanget, mer intressestyrd inlärning.

Golfäventyret har funnits tidigare, nu har det utvecklats åt rätt håll, med filmerna och boken. Med hjälp av  t.ex. mobil eller Ipad kan vi visa filmerna ute på övningsområdet. För barnen blir det lättare att se golfvett och golfregler när de får se andra göra, berättar Nathalie Berglind.

Läs mer om Ågesta Golf.

Läs mer om Golfäventyret.


Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:06 Skribent: Helen Alpstig

facebook_icon