Hoppa till sidans innehåll

Mulitiidrottande barn i Ingarö IF


idrottslek

Genom en tydlig strategi och policy vill flersektionsföreningen Ingarö IF att de aktiva ska ges möjlighet att utöva flera olika idrotter.

Det var efter önskemål från föräldrar som ville att deras barn skulle börja med den grenspecifika träningen tidigt som Ingarö IF kände att det var tvungna att göra något.

– I vår förening startar vi upp nya grupper när barnen är sex år men alltid hör det av sig föräldrar som vill att deras barn skall börja redan när de är 4-5 år. De vill ofta börja alldeles för tidigt istället för att bara låta barnen leka, säger Anna Högren från Ingarö IF.

Lösningen blev idrottlek, en mer allsidig verksamhet med betoning på lek, motorik, glädje och rörelse. Allt för att skapa bra förutsättningar för barn att idrotta.

När barnen fyller 6 år är de välkomna i föreningens olika sektioner. För en startavgift får barnen ett kitt med ryggsäck, shorts, tröja och vattenflaska och de får sedan delta i alla idrotter första året.

– År två har en del barn valt en idrott, men merparten av barnen fortsätter med flera idrotter i föreningen, fortsätter Anna.

När barnen kom upp i åldrarna upplevde föreningen att barnen fick allt svårare att hålla på med fler idrotter. Därför utarbetade Ingarö IK en policy för mulitiidrottande.

– Med en policy för mulitiidrottande vill vi vara tydligare med när en säsong slutar och börjar för respektive idrott och vad man får göra förutom under tävlingssäsongen. Allt för att göra det möjligt för barnen och ungdomarna att inte tvingas välja idrott för tidigt och att det inte skall krocka, men också för att det är bra att göra olika saker, så att de fortsätter idrotta längre i föreningen, avslutar Anna.

Utdrag ur Ingarö IF:s policy för mulitiidrottande:

Ingarö IF erbjuder både lagsport och individuell idrott. Som förening ska vi stötta de som vill engagera sig i flera idrotter. Mångsidig träning i unga år förebygger skador och ger dessutom glädje och tillfredsställelse. Ingen ska tvingas välja bort en sport.

Tränare och ledare för lag eller grupper i en åldersgrupp har ansvar att planera sin verksamhet tillsammans med ledare från föreningens övriga sektioner för att minimera schemakrockar i samband med träning, seriespel, tävlingar och cup

>>> Läs hela policyn

Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:06 Skribent: Rikard Aspegren
Epost: This is a mailto link

facebook_icon