Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Vinter-OS i Stockholm lyfter även breddidrotten i regionen

15 OKT 2013 15:43
Trots att Sverige är en av de framgångsrikaste nationerna genom tiderna i vinter-OS har man aldrig stått som värd. Med Stockholm som arrangörsstad 2022 är chanserna kanske större än någonsin att OS äntligen hamnar i Sverige. Den chansen får vi inte missa tycker Stockholms Idrottsförbunds ordförande Peter Larsson.– Ett OS är inte bara ett megaevenemang. Det sätter fokus på all idrott, inte bara vinteridrotterna. Det är också en enorm möjlighet för breddidrotten i vår region, säger han.
  • Skapad: 15 OKT 2013 15:43

SOKs utredare Jöran Hägglunds rapport visar att ett OS skulle kosta cirka 10 miljarder kronor. Finansieringen sker till stor del genom sponsorer, inte med hjälp av statliga skattemedel.
– OS i Sotji i vinter har spårat ut ekonomiskt och den totala kostnaden överstiger i dag 300 miljarder kronor. Ett OS i Stockholm skulle ta den olympiska rörelsen tillbaka till rötterna, där allt startade med Solskensolympiaden 1912. I samklang med miljön, till en låg kostnad och på befintliga arenor, säger Peter Larsson och fortsätter:
– Det finns självklart inte 10 miljarder att fördela till breddidrotten för nya idrottsytor i dag. Med ett OS får staden chansen att möta anläggningsbehovet inom alla idrotter. Utan att det belastar skattebetalarna nämnvärt.

Ett OS kommer att bli ett lyft för hela regionen och framförallt för vinteridrotterna. Sverige, med en sjundeplats i vinter-OS medlajliga, är i särklass den mest framgångsrika nationen som ännu inte arrangerat ett vinter-OS. IOK:s före detta president Jaques Rogge har vid flera tillfällen uttryckt en önskan om att Sverige ska söka ett vinter-OS.
– När ett beslut är fattat kommer vi att se 7 år av uppladdning för barn och ungdomar. De får förebilder, drömmar och har förväntningar. Det leder till en uppgång i deltagande i alla idrotter, med allt vad det innebär för folkhälsan, säger Peter Larsson.

Den 14 november 2013 ska SOK anmäla till IOK om Stockholm ska stå med på startlistan. Om de fortsatta utredningarna visar att projektet håller, inte minst ekonomiskt, ska SOK och Stockholm den 14 mars 2014 lämna in en ansökan till IOK. Det ska sedan fördjupas i ett nytt underlag till IOK i januari 2015, då också frågan om statliga garantier ska vara behandlad.

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: This is a mailto link

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss