Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Bygg ikapp! Bygg i takt!

27 MAJ 2014 08:04
I Stockholm är barn och ungas idrottande och hälsa inte lika mycket värt som i övriga Sverige. Det är skrämmande tydligt i siffror som visar på hall- och plantätheten i en huvudstad som hela tiden växer. Handboll, basket, innebandy, ishockey, fotboll och simidrott kräver nu tillsammans av staden: Bygg ikapp! Bygg i takt!
  • Skapad: 27 MAJ 2014 08:04

Stockholms Idrottsförbund har i ett unikt samarbete med handboll, basket, innebandy, ishockey, fotboll och simidrott tagit fram en rapport som visar invånartätheten per hall eller plan i Stockholm. Siffrorna är skrämmande och placerar Stockholm långt efter övriga landet. 73 000 invånare per ishall i Stockholms stad att jämföra med 35 000 invånare i Malmö. 48 100 invånare per fullstor idrottshall i Stockholms stad mot 14 000 i Göteborg och 15 000 i Malmö. Rapporten innehåller inte bara skrämmande siffror utan också konkreta åtgärdsplaner fram till 2022.

 

Representanter från de olika idrotterna beskriver det akuta behovet:

”Hallar är inte bara platser för idrotten utan fungerar också som sociala mötesplatser för våra ungdomar. Här träffar de kompisar och det finns alltid vuxna i närheten. Därför är det extra viktigt att de finns i närområdet där man bor”
Evert Berglund, ordförande Stockholms handbollförbund

"Bristen är akut. Vi vill och kan vara den mest tillgängliga idrotten. Men vi klarar inte det om vi inte får fler planer. Tröskeln till fotbollen är låg. De som drabbas om vi inte får plats är bredden och då minskar antalet som håller sig fysiskt aktiva”
Ylva Johansson, ordförande Stockholms fotbollförbund.

”Vi vill kunna öka simkunnigheten bland barn och ungdomar samtidigt som vi fortsätter med simträning för våra aktiva och erbjuder vuxna att simma. För att vi ska kunna ha simning och idrott hela livet måste vi får fler simhallar och de som i dag är mycket slitna måste rustas upp”
Göran Engsoo, ordförande Stockholms simförbund

”Det finns föreningar inom vår verksamhet som tvingats säga nej till barn som vill börja för att de helt enkelt inte har plats på grund av hallbrist och därför inte kan ta emot dem. Det är fruktansvärt. Inom innebandyn utbildar vi 1500 ledare och domare om året som tillsammans gör en stor samhällsnytta. Då vill vi kunna erbjuda alla som vill delta att kunna göra just det”
Stig Nystedt, kanslichef Stockholms innebandyförbund

”Behovet av idrottsytor är skriande. Vi har halva utbudet av idrottsytor om vi jämför oss med landet i övrigt."
Peter Larsson, ordförande Stockholms Idrottsförbund

”Vi behöver fler fullstora hallar och störst är behovet i innerstan och i västerort. Det är oerhört viktigt att kunna spela där man bor. Många av våra medlemmar har annan bakgrund än svensk och inte alla har föräldrar med möjlighet att skjutsa till träningar på andra sidan om staden. Här gör basketen en stor insats men ska vi fortsätta kunna göra det krävs hallar där medlemmarna bor.”
Björn Larsson, ordförande Stockholms basketbolldistriktsförbund

 

”28 av våra föreningar har renodlade tjejhockeyskolor vilket är en explosionsartad och positiv utveckling. Vi vill att ishockeyn ska vara en tvåkönad idrott men med den hallsituation som är i dag har vi inte en chans att ge tjejerna rätt förutsättningar. Under de senaste decennierna har det tillkommit en enda ishall i Stockholms stads regi och det är Husby ishall. Av övriga 11 hallar är 7 finansierade av föreningar. Stockholms innerstad ligger radikalt efter närliggande kommuner och övriga landet.”
Göran Tidström, styrelseledamot Stockholms ishockeyförbund

 

Bygg ikapp. Bygg i takt – rapport om Stockholms stads akuta hallbrist. (länk)

 

För mer information kontakta

För idrotterna: Ulf Henriksson This is a mailto link eller 0705-18 88 67

För Stockholms Idrottsförbund: Cinnika Beiming This is a mailto link eller 08-627 40 16

Inslag om rapporten i media

Länk till inslaget i ABC (start 11:07)
Länk till artikel ABC HÄR
Länk till artikel i Idrottens affärer HÄR
Länk till artikel StFF HÄR

Använd gärna loggan vid spridning av rapporten
Logga för web HÄR
Logga för dokument HÄR

 

 

 

Skribent: Anna Setzman

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss