Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Fokus på barnets idrottande under hösten

2014-09-29 11:40

Hallå där, Helen Alpstig, ansvarig för projektet ”Barnens Idrott” som kör i gång den 6 oktober.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 15:33

Helen Alpstig

Helen Alpstig


Under hösten ska vi ha fokus på barnens idrottande. Kan du utveckla det?

- Vi kommer utgå från barnets perspektiv på sitt idrottande, inte som vi kanske mest gör annars, att idrotten går före barnet. 

Vad kommer att hända och hur kommer vi att lyfta de olika ämnena under de här månaderna?

- Vår ambition är att bjuda in till dialog kring dilemman som kan uppstå när idrotten går före barnets bästa. RF har gjort ”Anvisningarna för barn- och ungdomsidrott” som ett sätt att göra Idrotten Vill mer begriplig i praktiken. Vi vill ta ytterligare ett steg genom låta barn själva berätta vad de tycker om sin idrott och Idrotten Vill.

Varför är det så viktigt att lyfta barnets perspektiv?

­- Allt för många barn kommer inte in i idrotten och många slutar alldeles för snabbt igen. Varje barn är unikt med unika förutsättningar, därför ska vi inte se alla barn som en grupp. Förstå att barn utvecklas i olika takt och med olika mål med sitt idrottande. Det är viktigt att visa att idrotten kan vara den bästa platsen för många barn att växa upp i. Men, det är fortfarande alldeles för många som får uppleva idrottens baksida som utslagning och resultathets, som bara hör hemma i äldre ungas och vuxnas idrottande.

Hur kan man aktivt arbeta i föreningar för att ha mer fokus på barnkonventionen i verksamheten?

- Vi skapat webbplatsen Barnens Idrott. Där samlar vi webb-TV, pod-cast, live-chatt och twitterkonto för att vi ska nås för kunna skapa dialog och erbjuda stöd. Där kommer vi också att samla länkar till intressanta artiklar och kunskap kring barn och idrott.

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss