Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Pontus Gyllensten Anna Iwarsson, Stockholms Idrottsförbunds styrelse och moderator, Sara Kukka-Salam, oppositionsråd i Solna (S) och Annika Engström, ordförande i Solna SAM.

I Solna träffas idrotten och politiken för framtidens förutsättningar

2014-04-10 14:02

I Solna träffar föreningarna politiker för att bilda opinion. Under onsdagen hade Solna SAM, Solna Idrottsföreningars Samorganisation, samlat ett trettiotal föreningar för att prata idrottens förutsättningar och framtid med makthavarna i staden. Och för issporterna kom kommunalrådet Anders Ekegren (FP) med en god nyhet.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 15:33

Anläggningsbrist, precis som i stora delar av länet, plus en nolltaxa som försvunnit. Föreningarna i Solna har tufft att få verksamheten att gå runt. Under onsdagen fick man en chans att träffa politikerna i staden och lyfta sina frågor. Utöver utgifter och anläggningsbrist fick även politikerna ett föredrag om hur värdefull idrotten är för samhället.

– De blev jätteimponerade över bland annat ”Idrottslyftet rekrytera” och hur många fler idrottstimmar det ger för barnen. Samt att de får chansen att hitta sin idrott. Att politikerna inte kände till den här verksamheten visar hur viktig en sådan här träff är, säger Annika Engström, ordförande i Solna SAM.

– Det är bra att vi har Solna SAM som samlar Solnas föreningar. Tidigare har vi haft skilda möten med politiker där de fått skriva under på sina löften, säger Kenneth Ahl från Solna HC.

Solna SAM

Roger Dahlström AIK hockey, Ylva Frisk Solna SAM, Hans Persson,

Solna SK och Kenneth Ahl, Solna HC.

För issporter, som bland annat hockey och konståkning är det svårt att växa, då det finns två ishallar i kommunen.

I dag pågår ett intensivt arbete, initierat av Stockholms Idrottsförbund, för mer samverkan över kommungränserna för att öppna upp träningstider. Så att exempelvis ishallen i Husby, skulle kunna nyttjas av föreningarna i Solna.

– I dag är samarbetet obefintligt. Skulle vi få tider där skulle det hjälpa oss enormt, säger Roger Dahlström, ungdomsansvarig i AIK hockey.

Och i går fick alla issporter i Solna ett glädjande besked. Solna stad kommer bygga en tredje ishall.

– Det finns en anläggningsbrist i Solna när det gäller fotbollsplaner och multipsorthallar. Nu löser vi isfrågan med en tredje ishall. På sikt kommer vi även bygga en simhall, säger Anders Ekegren (FP) kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Roger Dahlström:

– Nu blir det strålande tider. Om uterinken även finns kvar så tryggar det verksamheten och då vet vi att vi alltid kan träna oavsett väder.

Att träffa föreningslivet i Solna och ha en gemensam dialog är positivt tycker Anders Ekegren:

– Jag tror alltid att den här typen av diskussioner är väldigt bra.

Solna SAM
Anders Ekegren (FP)

Sara Kukka-Salam (S):

– För mig är det viktigt att vara här och visa att det finns alternativ till hur idrottspoltiken i Solna skulle kunna se ut. Vi vill satsa brett. Från elit till barn- och ungdomsidrott men även på lokalfrågan.

– I dag har tre skolor rivningskontrakt. Bara där ryker tre idrottshallar. Vi måste värna det vi har och bygga ut. Idrotten är viktigare än man tror. Efter skolan ska man ha en meningsfull fritid där det finns föreningar som man har råd att vara med i och anläggningar som ligger centralt.

Om man frågar vem som helst på gatan och nämner ordet välfärd så skulle få svara idrott. Varför tror du det?

– Det är en bra fråga. Om man exempelvis tänker på omsorg är det äldre och de yngsta med barnomsorg. Jag har inget riktigt bra svar på varför.

Gårdagens möte blev extra viktigt – då alla politiker inte kände till konsekvenserna för en del föreningar av att tre skolor kommer rivas.

– När kvällen summerades blev ett budskap till politikerna att kommunicera bättre med föreningarna. När det gäller de här tre skolorna som försvinner kommer flera klubbar att sakna en plats att vara på. Det var något som inte alla politiker kände till, säger Annika Engström och fortsätter:

– Hoppas verkligen inte att man river skolorna innan man hittat ersättningslokaler till föreningarna.

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: This is a mailto link

De vill göra anläggningskrisen i Stockholm till en valfråga

SISU hjälper Täby kommun att ta fram värdegrund för föreningar

Regional samverkan - nyckel till att lösa anläggningskris

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss