Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Pontus Gyllensten Nils Carnby från Stockholmsidrotten tillsammans med Mikael Stude och Katrin Svensson från Glada Barns IF.

Idrott på barns villkor i fokus en heldag

2014-11-24 14:56

De nya riktlinjerna för barn- och ungdomsidrott som förtydligades av Riksidrottsstyrelsen (RS) i våras kommer ställa högre krav på Idrottsföreningarna i framtiden. Den 23 november höll Stockholmsidrotten i konferensen ”Framtidens Idrottsförening” för att framförallt snacka barn- och ungdomsidrott. – Vi pratade om varför RS valt att förtydliga anvisningarna och hur de samspelar med de trender vi ser. Det är viktigt att föreningarna fortsätter att erbjuda en attraktiv verksamhet för barn och ungdomar, säger Anders Wahlström på SISU Idrottsutbildarna.
  • Skapad: 24 NOV 2014 14:56

Det är en tidig söndagsmorgon i Idrottshuset i Tumba. I hallen pågår en handbollsmatch mellan två flicklag. Tempot är högt, det är fullt med föräldrar på läktarna som hejar på sina barn.

Ljudet av kast, måljubel och rop mellan spelarna studsar runt i idrottshallen. På läktaren står ett femtontal idrottsföreningar redo att prata barn och ungdomsidrott och spana in trenderna för framtiden.

– Det är viktigt att förstå vad som pågår för att kunna forma en verksamhet som skapar en attraktiv verksamhet för barn- och ungdomar, säger Anders Wahlström och fortsätter:

botkyrka2

Anders Wahlström föreläste under förmiddagen. Eftet lunch var det gruppdiskussioner.

– Barn- och ungdomsidrott kommer att bedrivas i framtiden också. Då måste vi förstå vad som påverkar idrotten så att vi kan göra kloka val i våra styrelser och på tränarutbildningar. Det är en helhet och allt hänger ihop.

Läs riktlinjerna för barn- och ungdomsidrott här.
Läs om förra veckans ämne,värderingar på #barnensidrott
Har du lyssnat på vår podcast där vi pratar om barn- och ungdomsidrott?

Med på konferensen var föreningen Glada Barns IF från Trångsund.

– Att vi startade föreningen var för att ge barn en bred utbildning inom idrotten. Inte att man blir fotbollsspelare eller gymnast. Vi gör alla idrotter redan från två års ålder, säger Mikael Stude och Katrin Svensson från Glada Barns IF

Se filmen om Framtidens Idrottsförening här

Stina Gällroos var en av idrottskonsulenterna från Stockholmsidrotten som ledde gruppdiskussionen på eftermiddagen tillsammans med föreningarna.

– Vi pratade om hur viktigt det är att barn- och ungdomsidrott alltid ska utgå från barnets bästa. Känslan är att de flesta föreningarna tänker på det redan i dag, säger hon.

Vad är idrottsföreningarna mest nyfikna på när du föreläser om Framtidens Idrottsförening och barn- och ungdomsidrott?

– Ofta vill man konkreta tips, som vad man ska göra på träningen tisdag kväll. Jag hamnar inte på den detaljnivån utan ger ofta en hemläxa efter en föreläsning. Vad går de hem och gör nu? Det handlar mycket om att höja kunskapen hos makthavarna, styrelsen, och inte lita på att tränarna löser det.

– Det avgörande är vilken verksamhet föreningen har. Annars kommer de som vill idrotta att vända sig till andra aktörer i framtiden, säger Anders Wahlström. 

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss