Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Pontus Gyllensten

Integration och glädje - på KAFA fotboll

2014-04-11 11:08

Till KAFA kommer fotbollsspelare för att få tillbaka glädjen för spelet. – Vi har blivit som en streetcommunity där de yngre och äldre lär från varandra. Alla är välkomna, säger Aidan Isherwood på KAFA.
  • Skapad: 11 APR 2014 11:08

Det är vår i luften. På Västberga IP pågår träningarna för fullt. I skolans idrottshall, bakom fotbollsplanen, står dörren öppen. Inifrån hörs skor som gnisslar mot golvet och bollar som studsar mot väggar.

– Kom in, välkommen, säger Spiros Bellos med ett brett leende och öppna armar.

Han deltar själv på träningen med barnen tillsammans med Aidan. Det fintas mycket. Känslan är att alla har roligt.

– Här ska det inte vara så allvarligt. Spelarna ska inte känna kravet att de ständigt ska prestera. Här har vi inga uttagningar eller selektion. Många känner trygghet och släpper loss. Det kommer även spelare från elitlagen för att hitta glädjen igen, säger Spiros Bellos.

KAFA2

Spiros Bellos deltar i träningen.

Han betonar att alla är välkomna. Oavsett funktionshinder eller hur mycket man tidigare spelat. KAFA, Keep Active Fitness Academy, som bildades 2006, har sin verksamhet varje fredag i Västbergaskolans Idrottshall.

– Om man kommer en kväll när vi tränar så upptäcker man också att vi gör ett stort integrationsarbete från unga till äldre och över etniciteter. Det var inte tanken från början men har blivit en viktig del av vårt arbete, säger Aidan.

I början på kvällen kör de yngsta, 7-9 år, efter dem kommer 10–12-åringarna. Efter sju är det träning för dem som är 13 år och äldre. (Se en film om KAFA och framför allt om de äldre som spelar på kvällen)

– Jag höll på att tappa motivationen trots att jag spelade på elitnivå och ville hitta glädjen igen. Här kör vi lite brassefotboll, lite Spanien och sedan Zlatans brassespark mot England har barnen velat träna mycket på det, säger Spiros och ler.

Kafa1

Aidan Isherwood har varit med sedan starten.

– Det såg kul ut när jag var nere och tittade. Spiros berättade om sin filosofi där det handlade om barn som inte platsade i andra lag eller unga tjejer som ville lira men som inte hade något lag.

Sedan dess är Spiros och Aidan parhästar och håller i Kafa. Båda är välutbildade tränare och Aidan även har UEFA-diplom.

– När Spiros får hit elitspelare är de första han betonar att de måste slappna av. Många är stela i sitt spel och Spiros berättar att de ska spela till rytmen av musiken. Just rytm i spelet är en viktig del i fotboll. Han får dem att slappna av och att inte ha bråttom på planen, säger Aiden och fortsätter:

– Alla de stora spelarna pratar om hur de spelade på gatan eller med kompisar, sällan i vilka lag de spelade i som barn.  

KAFA har även boxningsverksamhet, läs mer om det här.

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: This is a mailto link

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss