Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

VM-guld och bäst i Stockholm - nu återstår drömmen om OS-guld

2014-03-28 10:00

Drömmen om ett VM-guld föddes i Mälarens vatten, vid Reimersholme med Örnsbergs KS, där Petter Menning började paddla kanot vid 13 års ålder. Nu har Stockholms Idrottsförbund och sportjournalisternas klubb Stockholm utsett Petter Menning till distriktets främste idrottare 2013 – Det känns väldigt kul med uppskattning och speciellt när det är i konkurrens med många andra duktiga idrottare. Det är stora namn som vunnit priset tidigare, säger Petter Menning.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 15:33

– Jag började drömma om VM-guld när jag såg Marcus Oscarsson och Henrik Nilsson ta OS-silver i Sydney år 2000. De senaste åren har jag insett att det är möjligt.

– Jag är väldigt stolt över det jag gjorde förra året och att jag efter EM-guldet kunde paddla ännu snabbare och ta ett VM-guld, säger han.

Läs om priset och tidigare vinnare här.

Nu är han i Florida där han befinner sig i två månader för att paddla mot det största målet. OS-guld i Rio 2016.

- När det är dags för OS hoppas jag att jag kan känna glädje över hur långt jag kommit. Målet är att ta hem OS-guldet, säger han.

Du siktar på guld. Annars brukar många i dag prata prestation i stället för medaljer …

- Jag tänker mycket på prestation och jobbar med mental träning. Men tricket är att vilja vinna och veta hur man ska göra det.

K1 200 meter tar cirka 35 sekunder. VM-guldet vann han med 3 hundradelars marginal. Därför är varje detalj viktig.

- Jag tänker på starten, hur jag ska genomföra loppet och när jag går i mål. I min gren krävs det att sätta fart på allting. Det handlar om att kunna utnyttja alla delar av kroppen. Man använder benen mycket och det är viktigt att göra det avslappnat. När man ska göra det fort är det lätt att man spänner sig. Tricket är att vara avslappnad med så hög kraft som möjligt.

Det låter enkelt, var det så när du vann VM-guld?

– Optimalt tänker jag bara på mig själv och hur jag ska genomföra mitt lopp och inte påverkas av de andra. Men på VM låg jag efter i starten och tänkte: jag är starkast på slutet. Jag fortsatte att paddla på mitt sätt och tänkte att varje drag ska ta mig så långt som möjligt.

Petter1

 

Att Petter Menning höll på med många idrotter fram tills tonåren har varit en fördel, tycker han.

- Jag höll på med judo, bandy på Zinken, karate, pingis i Spårvägen och fotboll.

Hur mycket tränar du?

- Två till fyra gånger om dagen med en vilodag per vecka. En normal dag paddlar jag på morgonen och efter det väntar styrketräning. På eftermiddagen är det paddling igen och till sist en löptur. Det blir cirka tre till fem timmars träning per dag.

För att kunna fokusera helt på träningen krävs det ekonomiskt stöd. Sedan 2010 har Petter Menning SOK-stöd.

- Det betyder väldigt mycket för mig. Det gör att jag kan träna mycket utan att behöva ta ett jobb. Sedan 2010 kan jag i princip satsa fullt ut på idrotten förutom att jag även läser deltid till civilekonom.

Tidigare var han med i Sport Campus Sweden som hjälper elitidrottare i Stockholmsdistriktet att kombinera sin satsning i kombination med studier på högskolenivå.

- Det var ett jättebra stöd, men jag får samma av SOK nu, säger han.  

Hur mycket har du fått offra för att bli bäst i världen?

- Det tar längre tid med att bli färdig med min utbildning och jag kan ju inte skippa träningen en eftermiddag för att träffa kompisar.

Är det värt det?

- Ja, det är det. Den dagen andra saker är viktigare kommer jag inte hålla på längre.

Och efter många års slit – fick Petter Menning sin belöning, när han tog sitt första VM-guld som 25-åring.

- Det är svårt att beskriva känslan. Guldet har gett mig ett lugn. Jag har alltid velat bli bäst i världen, det var min dröm. Nu behöver jag inte fundera på hur jag ska bli det. Nu genomför jag träningen och vet att året fram till målet kommer det vara perioder när jag är trött och när det går långsamt. Det kommer hända nu också men jag behöver jag inte vara orolig hur det ska påverka mig.

Vad kommer det krävas för att stå överst på pallen i OS?

– Det är samma människor som kommer vara med som på VM och alla har i sin plan att vara bäst 2016. Jag vet precis vad jag ska göra hela vägen fram till dess.

Priset på 10 000 kronor går till Petter Mennings förening Vaxholms Kanotsällskaps barn- och ungdomsverksamhet.

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: This is a mailto link

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss