Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Anders Tillgren

Alla är välkomna till basketen

2015-11-05 13:48

För att locka nya spelare till basketen och samtidigt behålla dem som spelar i dag är budskapet tydligt. Alla är välkomna. – Målsättningen är att alla föreningar ska välkomna alla. Kan man inte ta emot en ny spelare ska den hänvisas till närliggande föreningar, säger Kjell Tallén, kanslichef på Stockholms Basketdistriktsförbund. Att behålla fler var en av många frågor som diskuterades på basketens årliga föreningskonferens 26-27 oktober.
  • Skapad: 05 NOV 2015 13:48

Stockholmsidrottens SISU-konsulent Håkan ”Krallan” Nilsson fanns med som ett stöd för föreningarna.

– Det är en trygghet. Han är viktig för många föreningar i dialoger och möten. Bara genom sin närvaro ger ”Krallan” en trygghet för föreningarna, säger Kjell Tallén.

En stor fråga för basketen, precis som inom många andra idrotter, är hur man ska behålla fler inom idrotten.

– Det är vår största utmaning och framför allt att minimera tappet av spelare från 15 till 17 år. Det är viktigt att alla hittar sin nivå. Alla behöver inte spela på den högsta nivån utan bara för att det är roligt, säger Kjell Tallén och fortsätter.

– Det ska alltid finnas möjlighet att börja spela basket. Målsättningen är att alla föreningar ska välkomna alla. Kan man inte ta emot en ny spelare ska den hänvisas till närliggande föreningar. I exempelvis Fryshuset finns det många lag där man alltid är välkommen.

För att minska hetsen att vinna matcher så räknar inte basketen poäng förrän spelarna fyllt 13 år. Man har även sammandragshelger cirka var tredje vecka från U12 och neråt. (spelare som är tolv år och yngre). Detta för att familjer inte ska vara uppbokade varje helg för att det är basketmatcher.

– RF har ju sagt att man inte ska fokusera på resultat fram till man är 13 år (läs mer på barnensidrott). Inom basketen har vi gjort så att lag som är på liknande nivåer möts. Vi jobbar även stenhårt med kommunikation för att förhindra WO eller matchändringar. Det skapar irritation hos föräldrar och spelare om en match ställs in. Vi kollar av med alla lag inför varje matchhelg, säger Kjell Tallén.

På årets föreningskonferens låg stor fokus som vanligt på nätverkandet och utbytet av erfarenheter mellan föreningar.

– Vi byter erfarenheter och har en dialog där föreningar pratar med varandra och delar med sig av sin kunskap. Syftet är att prata med varandra i stället för om varandra. Jag tycker att vi lyckats bra med den här typen av konferenser. Deltagarna är delaktiga och lyssnar inte bara.

basketkonferens

Håkan "Krallan" Nilsson för anteckningar på årets föreningskonferens med basketen. FOTO: Ramanda Cilomba

– Vi pratar även om våra gemensamma mål, hur vi når dit och hur vi verkställer de saker som beslutats på årsmöten.

Stödet från Stockholmsidrotten och idrottskonsulenten Håkan ”Krallan” Nilsson är viktig för Stockholms Basketdistriktsförbund och föreningarna i deras dagliga arbete.

– Att ha en idrottskonsulent som ansvarar för en idrott är väldigt bra. ”Krallan” är delaktig i en stor del av verksamheten och betyder mycket. Föreningarna vet vem de ska ringa och det är en styrka, säger Kjell Tallén. 

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss