Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Forskarrapporten som visar på idrottens värde och samhällsnytta

2015-09-11 07:00

Idrottsanläggningar är en viktig del av ett samhälles infrastruktur – ungefär som öppna affärer och en fungerande lokaltrafik. Det visar en banbrytande studie som kunskapsföretaget Volante tagit fram på uppdrag av Stockholmsidrotten.
  • Skapad: 11 SEP 2015 07:00

En mycket viktig del i Volantes rapport visar att även de som inte själva brukar den lokala idrottsanläggningen tycker att den spelar en viktig roll i närområdet. Volante har genomfört enkäter som visar att en stor del av de boende är beredda att betala för en lokal idrottsanläggning trots att de själva inte brukar den.

Volante presenterar sin rapport ”Idrottens värden och effekter” 11 september på en anläggningskonferens i Huddinges Folkets hus. Där ska politiker, tjänstemän och företrädare för idrotten i Stockholm diskutera ”Idrottens legitimitet och värde i en växande Stockholmsregion”.

Enligt Volantes mätmetod bidrar den lokala idrottsanläggningen med en ökad livskvalitet som kan värderas till tiotals miljoner kronor per år.

Volantes rapport är indelad i sju olika teman som belyser idrottens betydelse för och inverkan på olika samhällsområden. Syftet är att ge en översikt och introduktion kring ämnena för idrottsutvecklare och beslutsfattare.

– Rapporten ger en ökad kunskap om idrottens fantastiska betydelse för samhället och ekonomin. Det är viktigt att ta med sig i diskussionen när olika investeringar behöver göras. Rapporten inspirerar också till hur vi kan arbeta med idrott som ett verktyg i samhällsutvecklingen, säger Cinnika Beiming, distriktsidrottschef.

Idrotten är en del av samhället och bidrar med goda ekonomiska effekter och påverkar människors fysiska och intellektuella färdigheter i positiv räkning.

Cirka 165 000 personer arbetar ideellt inom idrotten i Stockholmsregionen, vilket motsvarar ett värde på 1,7 miljarder kronor per år.

Här kan du läsa hela rapporten samt fördjupningsstudien.

Nu finns också en fördjupningsstudie om sportnäringen tillgänglig.

Andra punkter på anläggningskonferensen är:

• Stockholmsregionen beräknas växa med 15-20% på 30 år – hur möter regionen den utmaningen?

• Torbjörn Neiman, kultur- och fritidsdirektör i Järfälla, samt Cinnika Beiming, distriktsidrottschef på Stockholmsidrotten presenterar det arbete de som gjorts inom regional idrottssamverkan de senaste åren. Niklas Roos af Hjelmsäter, kultur- och fritidschef i Sollentuna, berättar om den nya friidrottshallen i Sollentuna och det regionala samarbete som ligger bakom.

• Karin Book, fil doktor i kulturgeografi samt lektor i idrottsvetenskap på Malmö Högskola berättar om sin forskningsrapport ”Idrotten och fysisk planering”.

• Idrottsrörelsen 2.0: Björn Eriksson, Stockholms Fotbollförbund samt Carina Oddsberg, Stockholms Ishockeyförbund berättar om en mer modern idrottsrörelse.

Skribent: Henrik Schöldström
Epost: This is a mailto link

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss