Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Järla IF

Full fokus på utbildning av ledare i Järla IF under november

2015-10-29 08:57

Efter en utbildningsdag med Stockholmsidrotten 2013 fick Järla IF idén att ta uppehåll från all fotbollsverksamhet under två veckor i november för att utbilda ledarna. – Jag tänkte: om vi kunde stänga all träning i två veckor och ha utbildningar, så kan ledarna inte skylla på att de har träningar, säger Catharina Conrad, föreningskonsulent i Järla IF.
  • Skapad: 29 OKT 2015 08:57

Utbildningsveckorna blev så uppskattade av ledarna att Järla IF förlängt ”ledarakademin”, som den numera kallas, till tre veckor.

– Vi vill fokusera på att ha distriktets bäst utbildade ledare. Samtidigt behöver spelarna eftersäsongsvila och så kan vi möjliggöra för ledarna att gå utbildningar. Det har fallit väldigt väl ut, säger Catharina Conrad.

I början fanns det en oro inom föreningen och bland föräldrar att vissa spelare inte skulle komma tillbaka efter uppehållet. Det fick närmast en motsatt effekt.

– När vi gjorde utvärderingen efter förra året var alla väldigt positiva. Den enda synpunkten var att det var för kort med två veckor. Därför har vi ökat till tre veckor i år.

Totalt kommer föreningen att ha 14 utbildningstillfällen under 21 dagar i november i år.

– Det är olika föreläsningar och förbundsutbildningar. Vi har tagit in folk utifrån som kör olika delar. I år har styrelsen även beslutat att vi ska ha hbtq-utbildning (läs mer om Stockholmsidrottens hbtq-föreläsning här).

Jarla2

 

Ledarakademin har blivit väldigt uppskattad av föräldrar.

– De tycker att det är fantastiskt att vi satsar på våra ledare och att det är kostnadsfritt, det blir en ledarförmån, säger Catharina Conrad och fortsätter:

– Ledarakademin har blivit en snackis. Många ledare pratar med varandra och väljer utbildningstillfälle efter intresse och delar upp föreläsningarna mellan ledarna i laget så att man kan fylla ut hela spannet och få en samlad kompetens inom ledarna i laget.

Samarbetet med Stockholmsidrottens SISU-konsulent Thomas Björkman är en viktig pusselbit för föreningen.

– Det funkar jättebra. Det finns så mycket fantastiskt som vi kan plocka från, som ett bibliotek. Allt från kurser, där vi har något själva, till att använda dokument som finns att ladda ner från hemsidan. Thomas Björkman är en stor tillgång för oss.

Thomas Björkman berättar att flera föreningar redan har tagit efter Järla och han hoppas att ännu fler ska följa föreningens initiativ.

– Det är bra att fokusera på utbildning och visa att man värdesätter det. Det visar att man uppskattar sina ledare. Det lyfter även föreningskänslan. Fler idrottsföreningar borde jobba såhär, säger han.

På sikt är det meningen att Järla ska utöka ledarakademin och inte bara fokusera på utbildning tre veckor om året.

– På sikt ska det bli ett begrepp, att det finns en ledarakademi i Järla, säger Catharina Conrad. 

Vill din förening samarbeta med oss på Stockholmsiodrotten, klicka här >>>

Skribent: Pontus Gyllensten

Välkommen på frukostföreläsningar och debattkväll i november

Handbollen ska få fler att stanna kvar inom idrotten genom "Vision 2017"

Handbollen - en viktig del i Fridas liv

Sara är en förebild för barn- och ungdomar i Alby

Sara är en förebild för barn- och ungdomar i Alby

Läs mer

Sätt barnens idrottande i fokus - beställ vår värdegrundsskylt

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss