Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Fullt hus på föreläsningen "Kostare så smakare"

2015-10-01 13:52

Det var fullt hus i Eriksdalsbadet den 30 september när Stockholmsidrotten arrangerade föreläsningen ”Kostare så smakare”. Ämnen som togs upp var antidopingarbete, kosttillskott och vilken mat vi bör äta och hur mycket vi behöver få i oss när vi tränar.
  • Skapad: 01 OKT 2015 13:52

Föreläsningen fokuserade på vad vi får stoppa i oss istället för att prata om vad vi inte får stoppa i oss – och hur man kan få ett minskat användande av pulver, piller och vätskor.

Hela föreläsningen livesändes eftersom mer än dubbelt så många som det fanns plats för i lokalen ville anmäla sig. På grund av rättighetsskäl går det inte att se föreläsningen i efterhand.

En ny föreläsning planeras i mars.

En av dem som var på plats var Anders Haglund, styrelseledamot i SK Neptun.

– Jag behöver få information hur det ligger till i området och vad som är viktigt att tänka på i föreningslivet. Det är viktigt att vara uppdaterad. Jag är intresserad av kost eftersom jag simmar själv, men framförallt var jag på plats för att få en allmän bild för att få hjälp. Det är viktigt att hålla sig ajour när det gäller antidoping även om jag inte upplever att det är några större problem inom simningen.

De som föreläste var:

Petter Jonsson: med mångårig erfarenhet av att kontrollera och vägleda i kontroll av kosttillskott ur ett myndighetsperspektiv. Han inledde kvällen med att prata om "Kontroll av kosttillskott".

Emma Lindblom tog upp ämnet "Optimera kosten". Hon arbetar med idrottsnutrition på RF samt hjälper landslagsaktiva, motionärer och ungdomar att optimera sin kost.

Peter Bergvall Virtanen med 19 års erfarenhet av Svenskt Antidopingarbete både i tävlingsidrott och motionsidrott, såväl nationellt som internationellt. Han tog upp ämnet " Riskerar du att träna och tävla dopad av misstag? - om kosttillskott och läkemedel kopplat till idrottande".

Kostare10

Kvällen avslutades med en panel där även Emma Fredh, roddare som tillhör världseliten, deltog.

Balansen mellan kost och träning är något som Anders Haglund tar med sig från föreläsningen:

– Det är viktigt för det långsiktiga arbetet att prata om kost redan från när barnen är unga. När man tränar mycket ska man få i sig tillräckligt med energi, gärna innan och efter träning om man tränar mycket. För många kan det vara självklarheter, men uppenbarligen finns det behov av att föra fram det till barn, ungdomar och föräldrar så att de som tränar inte drabbas av energibrist om de tränar mycket.

Kostare12

Anders Haglund, Anneli Blomberg och Carl-Johan Blomberg var med på föreläsningen.

Anders Haglund lämnade föreläsningen med flera nya kunskaper:

– Bland annat hur de på kommunen jobbar med kosttillskott samt att få mycket material om miljöer som rör antidoping. Rent allmänt var det mycket annat smått och gott som jag tar med mig.

Skribent: Pontus Gyllensten

Antidoping

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss