Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Gör som Kiruna IF - lyft HBTQ-frågan i er förening

2015-02-17 12:42

I vår arrangerar Stockholmsidrotten en HBTQ-föreläsning för distriktets föreningar. För Kiruna IF Hockey som blev HBTQ-certifierad som förening i höstas var förändringsarbetet nödvändigt. – Det var ett språkbruk och en jargong inom föreningens pojklag som vi trodde skrämde bort spelare. Det var mycket sexism i omklädningsrummet och porrfilmer som visades i bussarna till bortamatcherna, säger Kiruna Hockeys ordförande Johan Köhler som blev utsedd till årets hetero på QX-galan efter föreningens stora HBTQ-arbete.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 15:26

Idrotten saknar förebilder och HBTQ-frågor är osynliga i sportvärlden. I omklädningsrummen, och på planen, råder en negativ jargong som leder till att ungdomar ofta känner utanförskap eller väljer bort den typen av sammanhang. Den 11 maj arrangerar Stockholmsidrotten en HBTQ-föreläsning. På föreläsningen lyfts vikten av att gruppdynamiken inom idrotten måste förändras. Till att bli mer inkluderande i stället för exkluderande. >>> Läs mer och anmäl dig här. 

– Jag tror att en av anledningarna till att homofobi finns inom idrotten är för att vi inte vågat lyfta frågan och prata om den öppet. När man inte har kunskap vågar man inte ta i frågan, därför finns det en stor anledning att gå på föreläsningskvällen, så att man kan börja bedriva det här viktiga arbetet i föreningen, säger Gunilla Lindström, verksamhetsledare och jämställdhetsansvarig på Stockholmsidrotten.

– Det är en enorm resa som jag gjort det här halvåret. Det går inte att beskriva hur ens människosyn och beteende förändras, säger Johan Köhler.

Kiruna IF:s stora förändringsarbete gjorde att föreningen förlorade flera sponsorer, men med tiden har vinden vänt – och nya sponsorer har tillkommit.

– Det var spelare som inte ville skriva kontrakt och sponsorer som hoppade av. Sedan var det pojklagsspelare som inte fick spela vidare för föräldrarna på grund av vår HBTQ-satsning.  Men Idrottssverige och samhället har verkligen stått bakom oss, säger Johan Köhler och fortsätter:

– Kvinnor som är homosexuella inom idrotten är accepterade, men bland män är det svårare. Förhoppningsvis har vi förändrat synen inom hockeyn, och framförallt inom herrhockeyn.  Vi i Kiruna Hockey har nog gjort mer än vad vi anade. Men det känns som att det pågår en kamp fortfarande. Vi har tappat hela vår fanclub White Wings. De lämnade sina tröjor första matchen och kom aldrig tillbaka. De ansåg att vi dödat deras identitet när alla skulle vara med, säger Johan Köhler.

På QX-galan gjorde Johan Köhler ett upprop till ordföranden för samtliga idrottsföreningar i Sverige: kom till Pride och gå med i tåget som avslutar Stockholm Pride den 1 augusti. Stockholmsidrotten kommer att gå med i tåget - och distriktsidrottschefen Cinnika Beiming hoppas att många idrotter följer med.

– Att fokusera på HBTQ-personers möjlighet att delta i idrottsrörelsen är mycket viktigt, säger Cinnika Beiming.

Direkt efter Pride arrangeras jättearrangemanget Eurogames, med fokus på HBTQ-frågor, den 5-9 augusti. Där blir det fem dagar av idrott, kultur och politik som kommer locka över 5000 deltagare och 250 000 besökare från hela världen i ett idrottsmästerskap i Stockholm.

– Genom Eurogames kommer vi att kunna öka kunskapen och förståelsen så att idrottsanläggningar och idrottsföreningar ytterligare kan öppna verksamheten för alla oavsett sexuell läggning, säger Cinnika Beiming, distriktsidrottschef på Stockholmsidrotten.

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss