Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Handbollslaget Häggtuna från Sollentuna.

Handbollen - en viktig del i Fridas liv

2015-10-12 09:00

Efter en tränarutbildning med Stockholms Handbollsförbund fick Dan Ideståhl, kock i skolköket på Häggviks gymnasium i Sollentuna, idén att starta ett lag för ungdomar med funktionsnedsättning. En av spelarna, Frida Andersson, är i dag även ledare i föreningen.
  • Skapad: 12 OKT 2015 09:00

Det var för två år sedan som Dan Ideståhl bjöd in till den första träningen. På tränarutbildningen berättade de om Skurus satsning ”Härs och tvärs” och Dan blev sugen på att starta upp en liknande verksamhet i Sollentuna.

– Jag fick hjälp av en medielärare med att sätta upp posters i skolan för att se om det fanns intresse. Jag sa till min son, som spelar i Sollentuna HK P00 som jag tränar, att följa med på den första träningen.

– Det kom åtta ungdomar som aldrig spelat handboll. Vi körde på prov i september. Jag frågade om de ville fortsätta efter det. Alla var på och efter det har vi bara kört på. I dag är det 16 ungdomar som tränar.

Häggtuna3

Frida Andersson, till vänster, på en träning med Häggtuna.

Ungdomarna som är med har olika diagnoser som exempelvis: Downs syndrom, aspergers och adhd. Flera föräldrar som har ungdomar i laget tycker väldigt mycket om verksamheten.

>>> Läs om vår utbildning "Praktisk ledarutbildning i att möta barn och unga som behöver extra stöd"

>>> Klicka här om du vill samarbeta med oss på Stockholmsidrotten.

– De jag har kontakt med tycker att det är helt fantastiskt, speciellt när vi kör samträningar med det andra laget som jag tränar, P00. Det är en härlig stämning på träningarna som är svår att sätta ord på, säger Dan Ideståhl och fortsätter:

– Alla accepterar alla, är det någon som tappar bollen spelar det ingen roll. Det kramas och skrattas och det är highfive.

En av spelarna i Häggtuna är Frida Andersson, hon är även den enda tjejen i laget.

– Det bästa med handboll är att få spela med sina kompisar och att vi lär oss mycket av varandra, säger hon.

Frida Andersson, som bor i Bagarmossen, har slutat på gymnasiet och jobbar i dag på Skansen. Trots det långa avståndet missar hon sällan en träning med laget.

– Handbollen är viktig för mig och så vill jag ha kvar kontakten med alla kompisarna. Sedan är det ju så kul att spela. Det är dessutom viktigt att röra på sig så att man inte sitter hemma, det är ju tråkigt också.

Häggtuna4
Häggtuna efter en samträning med P00.

För Dan Ideståhl har bildandet av Häggtuna betytt mycket.

– Mycket glädje, jag känner att jag gör något bra. Handboll är världens bästa sport tycker jag och de här ungdomarna är fantastiska. Det är så kul att lära känna dem. De får en chans att spela handboll och vi jobbar över gränserna.

– Jag ville väcka ett handbollsintresse och det fanns. Det vi gör är också väldigt socialt.

Häggtuna1
I dag är Frida Andersson ledare för ett lag tillsammans med Bravo Berdman, båda spelare i Häggtuna.

Två av spelarna i laget har också blivit ledare. En av dem är Frida Andersson.

– Det är superkul! Man lär sig av de man tränar och sen lär jag ut det som jag kan, säger hon.

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss