Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Karin Naucler

Handbollen ska få fler att stanna kvar inom idrotten genom "Vision 2017"

2015-10-22 09:19

Handbollen gör en satsning – där målet är att föreningarna i Stockholm ska ha en verksamhetsidé och en hållbar värdegrund till 2017. Stockholms Handbollförbund får stöd av Stockholmsidrotten som är med hela vägen i processen som ett stöd till föreningarna. – Vision 2017 är en viktig pusselbit i handbollförbundets strävan att behålla så många som möjligt, så länge som möjligt och det gäller både medlemmar och föreningar i hela distriktet och i landet, säger Håkan ”Krallan” Nilsson SISU-konsulent.
  • Skapad: 22 OKT 2015 09:19

Anna Bisso, är utbildningsansvarig på Stockholms Handbollsförbund:

– Förbundet har fokuserat mycket på de anvisningar som RF tog fram för barn- och ungdomsidrott och Idrotten Vill. Vision 2017 ska inte bli ett dokument som blir liggande i föreningarna. De ska vara medvetna om det och att man följer vad svensk handboll vill i sin verksamhet.

För att behålla fler längre är det också viktigt med en trygg miljö för spelare, ledare funktionärer, och domare.

– Vi jobbar aktivt i Stockholms handbollsförbund med att få in hur vi ska skapa trygga idrottsmiljöer i våra tränar och domarutbildningar. I november kommer förbundet jobba med sin egen handlingsplan tillsammans med Rädda Barnens utbildning High Five, säger Anna Bisso.

Evert Berglund, ordförande i Stockholms Handbollförbund:

– Vision 2017 är det viktigaste arbete vi har på sikt. Att ha en värdegrund som vi lever efter är en grundförutsättning.

Ett av målen med Vision 2017 är fler medlemmar till föreningarna och fler som fortsätter längre.

– Utan en ledande värdegrund ute i föreningarna som efterlevs klarar vi inte behållaperspektivet. Det ska vara något som alla i föreningen är medvetna om, inte bara vara något som hänger på väggen, säger Evert Berglund.  

– Hur får vi fler 13-17 åringar att stanna? Där har vi ett stort tapp. Vi måste hitta sätt att få dem att stanna inom idrotten, säger Anna Bisso.

För att behålla fler inom handbollen ska det vara okej att inte satsa fullt ut. 

– Det ska vara okej att träna två gånger i veckan och ändå fortsätta med handbollen och spela matcher på helgerna. Den stora frågan är hur vi behåller breddverksamheten, inte elit, säger Anna Bisso och fortsätter:

– Jag tror att fler trivs med att idrotta och fortsätter upp till senioråldern om de inte behöver göra en elitsatsning, men samtidigt så ska vi inte tappa bort eliten, men vi ser att tappet är som störst för att vi saknar attraktiv lagidrottsverksamhet för tonåringar.

>>> Klicka här om du vill samarbeta med oss på Stockholmsidrotten.

Lotta Edfors, föreningskonsulent på Huddinge HK var med på den första träffen i maj för vision 2017. Hon gillar projektet.

– De föreningar som var med i maj är väldigt engagerade och vill föra handbollen framåt och hitta lösningar på själva kärnproblemet: att få ännu fler att vilja spela handboll och att fler spelar längre. Sedan handlar det inte bara om spelare, utan att få dem som slutar spela att stanna i föreningen som funktionärer, ledare eller domare.

Lotta Edfors ser stora fördelar med träffarna för vision 2017 där en viktig del är erfarenhetsutbytet föreningarna emellan.

– Det är jätteviktigt för handbollen i Stockholm att ha en vision och göra föreningarna medvetna om att man inte behöver uppfinna hjulet själv utan hjälpa varandra.

Botkyrkabasket3

Håkan ”Krallan Nilsson på Stockholmsidrotten kommer att finnas med föreningarna hela vägen i processen för vision 2017.

– Min roll som idrottskonsulent är att vara behjälplig och delaktig i den fortsatta processen hos klubbarna som detta arbete kan leda fram till.

Samarbetet med Stockholmsidrotten är viktigt för Stockholms Handbollförbund:

– Det betyder väldigt mycket. Och ”Krallan” är en stor tillgång. Han är väldigt drivande, brinner för de här frågorna och är engagerad när han träffar föreningarna. Han bidrar mycket till att sprida budskapet, säger Evert Berglund. 

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss