Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Huddinge BK har blivit störst i Sverige med hjälp av Idrottslyftet

2015-02-12 14:23

På tio år har Huddinge Brottarklubb, från Flemingsberg, gått från att vara en nystartad förening till att bli en av Sveriges största och mest framgångsrika föreningar. – Det enklaste är att blåsa i en visselpipa så att alla går hem efter träningen. Men då tror jag att man förlorar många ungdomar, säger föreningens eldsjäl och ordförande, den före detta landslagsbrottaren Neno Jovanovic.
  • Skapad: 12 FEB 2015 14:23

Blötsnön ligger tung längs stråket som följer de uppradade höghusen i Flemingsberg. En trappa ner, på garagageplan ligger brottarklubbens lokaler. Efter att ha tagit klivet in genom en anspråkslös dörr möts besökaren av en soffa, ett par bord och en köksdel.

När man kommit ut från det första rummet öppnas en ny värld. Doften av gummi, ljudet av brottare som tränar och synen av de klassiska gula brottarmattorna.

– 2005 började vi från noll. Jag kontaktade kommunen som tipsade om en lokal här i Flemingsberg och att de kunde ordna med en brottarmatta, säger Neno Jovanovic.

Föreningen växte snabbt efter omstarten 2005 - mycket tack vare Idrottslyftet.

– Idrottslyftet är som en vandrade reklampelare. Vi får träffa så många barn i skolorna och sprida brottningen. Efter ett tag hade vi 50 till 60 ungdomar som ville börja brottas. Det blev snarare ett problem att ta emot alla, säger Neno Jovanovic.

HuddingeBK2

Neno Jovanovic till vänster samtalar med två av elitbrottarna. 

>>> Läs mer om Idrottslyftet, bland annat anläggningsstödet här. 

I dag är lokalen betydligt större. För i takt med att föreningen har växt till Sveriges största och mest framgångsrika på SM– har en större lokal varit ett måste. Kommunen har sponsrat med pengar. Huddinge BK har även fått hjälp genom Stockholmsidrotten och Idrottslyftets Anläggningsstöd. I dag har man 600 kvadratmeter yta, ett nytt konferensrum och en köksdel där brottarna äter och gör skolarbete.

– Jag är medveten om att alla inte kan bli världsmästare. Men jag vill att alla ska bli så bra de kan bli efter sina egna förutsättningar. Allt från att äta rätt till att träna, sova och att fixa sina studier, säger Neno Jovanovic och fortsätter:

– Det enklaste är att blåsa i en visselpipa så att alla går hem efter träningen. Men då tror jag att man förlorar många ungdomar i puberteten. Har man inte skapat en bra grund för dem, är det lätt att tappa dem. Mitt arbete handlar mycket om att få med helheten. Det kräver enormt mycket. Mitt huvud är brottning hela tiden.

Hela tiden som Neno Jovanovic berättar om föreningen fylls lokalen på med unga killar – de flesta från närområdet Flemingsberg.

– Jag vill poängtera att det är ett tufft område att jobba i där inte alla barn får stöttning med skjuts och sånt. Det är svårt att behålla en del brottare eftersom det brister i det sociala nätverket.

– Men till varje termin kommer det 30-40 barn som vill börja brottas. Det är djupt förankrat nu. Alla känner till Huddinge Brottarklubb.

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss