Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

 • Anläggning6Foto: Pontus Gyllensten
 • Anläggning19Karin Book, lektor från Malmö högskola, pratade om idrott och fysisk planeringFoto: Pontus Gyllensten
 • Anläggning14Foto: Pontus Gyllensten
 • Anläggning8Foto: Pontus Gyllensten
 • Anläggning5Foto: Pontus Gyllensten
 • Anläggning11Cinnika Beiming, distriktsidrottschef på Stockholmsidrotten och Torbjörn Neiman, ordförande i FSKF och kultur- och fritidsdirektör i Järfälla kommun.Foto: Pontus Gyllensten
 • Anläggning10Vibeke Bildt, ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Huddinge inleder tillsammans med Stockholmsidrottens ordförande Peter Larsson.Foto: Pontus Gyllensten
 • Anläggning20Idrottsborgarrådet, Emilia Bjuggren, från Stockholms stad i samspråk med bland annat Lasse Forsberg (th) från Stockholms Orienteringsförbund.Foto: Pontus Gyllensten
 • Anläggning3Foto: Pontus Gyllensten
 • Anläggning4Foto: Pontus Gyllensten
 • Anläggning7Foto: Pontus Gyllensten
 • Anläggning13Foto: Pontus Gyllensten
 • Anläggning2Foto: Pontus Gyllensten
 • anläggning15Joel Edding, regionsplanerare från Tillväxt- och regionplane-förvaltningen, Stockholms Läns Landsting, pratade om att Stockholmsregionen beräknas växa med 15 till 20 procent på 30 år, där frågeställningen var: Hur ska vi planera?Foto: Pontus Gyllensten
 • Anläggning9Foto: Pontus Gyllensten

Idrotten - en viktig fråga för alla i samhället

2015-09-14 08:29

Det var fullt hus i Huddinge folkets hus när Stockholmsidrotten tillsammans med FSKF, Föreningen Storstockholms kultur- och fritidschefer, bjöd in till en konferens för regional idrottssamverkan. Fokus under dagen var tillgången och tillgängligheten till idrottens anläggningar och andra idrottsmiljöer i Stockholms län, samverkan över kommungränserna och Volantes forskningsrapport ”idrottens värden” som bland att visar att idrottsanläggningar är en prioriterad fråga även för dem som inte är utövare.
 • Skapad: 14 SEP 2015 08:29

På anläggningskonferensen möts politiker, tjänstemän och företrädare för idrotten i Stockholmregionen för att diskutera ”Idrottens legitimitet och värde i en växande Stockholmsregion”.

På konferensen presenterade Volante forskningsrapporten ”Idrottens värden och effekter” . Där framförs bland annat att även de som inte idrottar sätter ett stort värde i att det finns idrottsytor och anläggningar. Volantes uträkningar visar även att det ideella arbete som hundratusentals ledare gör i sina föreningar landar på ett värde av 6,8 miljarder kronor för samhället per år.

– Det är intressant att sätta siffror på idrotten. Att idrotten har en stark ställning visste vi, men att den har en sådan här viktig ställning och att vi satt siffror på det är oerhört glädjande och intressant, säger Björn Eriksson, förbundschef på Stockholms Fotbollförbund och fortsätter:

– Man kan fråga sig: hur mycket kostar det att bygga och hur mycket kostar det att inte bygga en idrottsanläggning? Det är nästan dyrare att inte bygga.

På förmiddagen pratade Karin Book, lektor från Malmö högskola, om idrott och fysisk planering. Joel Edding, regionsplanerare från Tillväxt- och regionplane-förvaltningen, Stockholms Läns Landsting, pratade om att Stockholmsregionen beräknas växa med 15 till 20 procent på 30 år, där frågeställningen var: Hur ska vi planera?

– Dagen gav oss en gemensam bild över vilka enorma utmaningar vi står inför. Utifrån befolkningstillväxten och idrottens ambition att utveckla, förändra och släppa in nya målgrupper. Det kommer öka kraven på platser att röra på sig i framtiden, säger Cinnika Beiming, distriktsidrottschef på Stockholmsidrotten.  

Emilia Bjuggren, idrottsborgarråd (S) i Stockholms stad:

– Jag känner mig stärkt i det jag trott hela tiden: att människor i allmänhet tycker att idrotten har ett stort värde, även för de som inte idrottar.

Kan medborgarna och idrottsföreningarna räkna med att mer idrottsytor är en prioriterad fråga?

– Absolut och det märker man i vår investeringsbudget. Det kommer även märkas i nybyggda områden att det på ett helt annat sätt är med i dagordningen. När vi bygger nya skolor kommer vi att försöka koppla ihop skolor med idrottsanläggningar.

Vad var det bästa med den här dagen?

– Att man får erfarenhet- och perspektivutbyte och ser att vi har gemensamma utmaningar och att vi kan avlasta varandra. Jag hade bland annat ett jättespännande samtal om mark, där vissa har mark kvar och gärna använder den om vi kan bidra till finansiering.

Thabo Moteieloa, från Stockholms Budo- och kampsportsförbund, pratade om idrottens roll i samhället:

– Idrotten behöver återta sin plats i samhället. För att göra det måste idrotten förstå vilken roll den spelar. Det finns en frisk och sund insikt hos idrotten och även på kommunalt håll. Hela sättet att organisera sig på i samhället har ju förändrats, vi har haft en folkrörelsemodell som är satt lite grann på risk just nu. Frågan är hur den ser ut i framtiden för grundtanken är sund och jättefin.

Vibeke Bildt (FP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Huddinge kommun:

– Jag tycker att hela dagen har varit givande. Det märks väldigt tydligt att vi håller på att ta ett nytt kvalitativt steg i de här diskussionerna. Det är en stark betoning på samarbete och samverkan över kommungränserna. Det välkomnar jag, och går hem med en förvissning att vi ska ro det här i land tillsammans. 

Skribent: Pontus Gyllensten

Forskarrapporten som visar på idrottens värde och samhällsnytta

Anläggningskonferens 2015

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss