Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Pontus Gyllensten

Idrotten gör skillnad för nyanlända och ensamkommande flyktingbarn

2015-12-17 09:08

Stockholmsdistriktet är fullt av föreningar som öppnar upp dörrarna för nyanlända och ensamkommande flyktingbarn. Nedan har vi listat några av de föreningar och förbund som är med och gör skillnad. - Det är fantastiskt att se att Svensk Idrott är med och gör skillnad och engagerar sig så mycket. Listan nedan visar bara en bråkdel av alla fantastiska exempel där idrotten öppnar upp dörrarna för nyanlända och ensamkommande flyktingbarn, säger Hanna Henriksen, samordnare för integration på Stockholmsidrotten.
  • Skapad: 17 DEC 2015 09:08

Stockholms Internationella IK, Rinkeby

Öppnar upp dörrarna för alla barn och ungdomar i Rinkeby. Här bedrivs allt ifrån pingis, handboll, fotboll till dans. Läs artikeln om SIIK här >>>

Välkommen Hit

Är ett projekt lett av Svenska Basketbollförbundet och är finansierat av Svenska PostkodLotteriet. Fram till sommaren 2016 ska projektet samla och sprida den kunskap och de erfarenheter som finns ute i föreningarna kring hur man på bästa sätt inkluderar nyanlända i sin verksamhet.  Bland de 22 medverkande föreningar ingår från Stockholmsområdet bl. a. Alvik Basket, KFUK-KFUM Huddinge, Hammarby Basket, Skuru Basket, Fryshuset Basket.

Alvik Basket

Alvik basket har genom sitt otroliga engagemang och i samarbete med SBBF Välkommen hit öppnat dörrarna för ensamkommande flyktingbarn i Västerort. Här bedrivs på ideell basis ledarledd basketträning på tisdagseftermiddagar. Alla som vill är välkomna att delta! Förutom detta har ett stort antal medlemmar anmält sig som volontärer till läxhjälpen som bedrivs på två ungdomsboenden i området, 1gg/v. på ett flertal matcher under säsongen har medlemmar och åskådare även blivit uppmanade till att samla in kläder och skor som delats ut på hemmen av volontärer. Alvik har även stötta med medlemskap för ungdomar som vill spela med och bli aktiva i föreningen.

IK Södra

Bedriver ungdomsjudo för nybörjare och familjer i Söderort.

Hammarby Basket

Samarbetar med Internationella Bekantskaper och SJ med att tillsammans erbjuda aktiviteter för nyanlända ungdomar. EX: Hammarby basket åkte tillsammans med ett antal nyanlända ungdomar på EM matchen Sverige- Spanien i 21 november i Täljehallen.  Internationella Bekantskaper är en förening som arbetar med att skapa kontakter mellan personer som talar svenska och personer som vill lära sig svenska för att etablera sig i det svenska samhället.

KFUK-KFUM Huddinge Basket

Öppnar upp sin verksamhet för ensamkommande flyktingar genom Välkommen hit! Här bedrivs hang out Friday’s med öppna basketträningar för alla! Huddinge är duktiga på att öppna sina armar och har genom otroligt engagemang från Jonas Morin (före detta landslagsspelare) och andra bidragit till stor glädje för många barn och unga. 

Botkyrka boxningsklubb

Botkyrka Boxning är i full gång i förberedelserna för att kunna bedriva en speciell träningsgrupp för nyanlända ungdomar flera gånger per vecka. Det kommer vara gratis att delta och klubben kommer även att bidra med låneutrustning. På träningarna talas svenska för att ge ungdomar möjlighet att träna på språket. Alla deltagare kommer även bli tilldelade en mentor från klubbens tävlingsgrupp som kommer finnas till som stöd och kontaktperson för att stötta ungdomarna i sin process att orientera sig i  idrottsvärlden och samhället.

Bagarmossen Kärrtorp BK

Bedriver öppna fotbollsträningar 2gg/v (2h) för ungdomar som nyligen anlänt till Sverige. Dessa träningar leds utav spelare från Hammarbys damlag. Kärrtorp BKBK har köpt in skor som lånas ut för att göra det mer bekvämt för alla ungdomarna (50-70st / gång) att delta. Förutom skor har de även köpt in extra overaller samt ser till att det finns mellanmål till alla efter ett hårt träningspass.

Järfälla HC ville öka mångfalden - rekryterade fem gånger fler med utländsk bakgrund

För att rekrytera fler medlemmar till hockeyn och öka mångfalden provade Järfälla HC ett nytt grepp inför uppstarten av årets hockeyskolor. Brevet med inbjudan om att lära sig spela ishockey gick ut på sju språk. Då ökade antalet deltagare från 60 till 120 - varav cirka 50 har utländsk bakgrund.

Läs hela texten här >>> 

På Sprintgymnasiet hittar nyanlända flyktingungdomar sin idrott

För att få nyanlända flyktingungdomar att hitta in till föreningslivet kommer Stockholms Internationella Idrottsklubb och KFUM JKS Stockholm ut till Liljeholmshallen och Sprintgymnasiet en gång i veckan. Läs mer här >>>

Konyaspor, Alby

För Sara Nadif, som tränar Konyaspors flickor och pojkar födda 2004 i Alby, har fotbollen blivit en passion, ett sätt att utveckla sig själv och samtidigt se barn utvecklas, uppleva glädje och känslor. – jag känner igen mig i dem och de känner igen sig i mig. Det är fantastiskt att se spelarna växa, säger hon. Läs mer här >>>

Skuru IK, Nacka

Skuru Rookies – är träningsgruppen för ensamkommande flyktingbarn i Nacka kommun. Bara under den första månaden började elva tonårsgrabbar med olika bakgrund träna med Skuru IK. Läs mer här >>>

”Hockey för alla”, Husby

I Husby ishall kan du spela ishockey gratis. Bakom projektet "Hockey för alla", som blivit en succé på Norra Järva, är Djurgården Hockey och Stockholms stad. Totalt har över 1 000 barn och ungdomar, nästan samtliga med utländsk bakgrund, provat på hockey under det första året. Deltagarna erbjuds bland annat gratis låneutrustning.

Läs hela texten här >>>

Engelbrektsskolans IF

Efter jul har Engelbrektsskolans IF ordnat för regelbundna träningar för de nyanlända elever som anlänt till skollan. Detta för att presentera föreningslivet till ungdomarna samt skapa möjlighet att ha kul och träffa nya kompisar.

Enskede IK

Enskede IK har genom engagemang från kansliet och medlemmar öppnat upp för regelbundna träningar för ensamkommande pojkar i området.

Rågsveds IF

Rågsveds IF är en förening med ”Plats för alla”. Från och med januari kommer föreningen påbörja ett projekt som riktar sig specifikt till nyanlända ungdomar i området där det bland annat kommer erbjudas fotbollsträningar med målet att slussa in till ordinarie verksamhet. 

Kista Racketcenter

Klubbens mål är att utvecklas med fokus på såväl spets som bredd. Drygt 70 procent av spelarna i klubben har utländsk bakgrund, 40 procent är flickor/kvinnor. Klubben arbetar aktivet för att alla medlemmar ska känna sig bekväma med att träna i centret. I receptionen finns låneskor till de som behöver. 

Tyresö FF och Hanvikens SK

Sedan i höstas har Tyresö FF och Hanvikens SK Fotboll gått tillsammans för att starta fotbollsverksamhet för nyanlända ungdomar boendes i ungdomsboenden och värdfamiljer i området. Syftet är att skapa en meningsfull fritidssysselsättning och genom kontakt med föreningslivet i Tyresö samt skapa möjligheter till att integreras genom inslussning till föreningarna, eller stötta till kontakt med andra föreningar och idrotter.   

Rissne Fotboll

Här bedrivs fotbollsträningar till ett förmånligt pris två gånger per vecka för ungdomar. Målgruppen är ungdomar och deras familjer, nyanlända ensamkommande barn och ungdomar där målet är att bedriva verksamhet som främjar integration och förebygger utanförskap. Nyligen har ett nystartat breddlag i årskull 00 kommit igång efter flera års uppehåll. På förfrågan av ungdomarna har laget startat igen vilket visar att det aldrig är försent att komma tillbaka till idrotten.

KFUM JKS Bredäng – Basket (Stockholm)

En förening med fokus på bredd och inkludering. Här anordnas aktiviteter i basket, kampsport, gymnastik, bowling för unga och ungdomar mellan 13-20+ som befinner sig i ett socialt utanförskap, barn och ungdomar som inte idrottar (inaktiva), som är i ett socioekonomiskt utanförskap, för nyanlända och med barn och ungdomar som har någon form av diagnos av funktionsvariation.

Läs mer: >>> JKS berättade om Idrottslyftets betydelse för Idrottsministern.

Läs mer: >>> Anders Pettersson har gjort JKS till mer än en förening.

Skribent: Pontus Gyllensten

"Barnen kommer från världens alla håll. Säg ett land och jag säger en medlem"

Järfälla HC ville öka mångfalden - rekryterade fem gånger fler med utländsk bakgrund

Drömmen om att träna på vintern verklighet - med hjälp av Idrottslyftets anläggningsstöd

Anders Petersson har gjort JKS till mer än en idrottsförening

Sara är en förebild för barn- och ungdomar i Alby

Sara är en förebild för barn- och ungdomar i Alby

Läs mer

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss