Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Katarina Karlsson

Järfälla HC ville öka mångfalden - rekryterade fem gånger fler med utländsk bakgrund

2015-11-30 15:28

För att rekrytera fler medlemmar till hockeyn och öka mångfalden provade Järfälla HC ett nytt grepp inför uppstarten av årets hockeyskolor. Brevet med inbjudan om att lära sig spela ishockey gick ut på sju språk. Då ökade antalet deltagare från 60 till 120 - varav cirka 50 har utländsk bakgrund.
  • Skapad: 30 NOV 2015 15:28

November avslutade med att visa sin rätta sida. Regn på tvären och iskalla vindar gjorde Järfälla ishall till en välkomnande plats under årets sista höstdagar.

Många har blivit välkomnade till Järfälla Hockey under hösten. Den stora ökningen av antalet deltagare på hockeyskolan för de som är fem till tio år är frukten av ett arbete där föreningen tänkt till hur de ska nå ut till fler – och Järfälla HC har lyckats.

– Vi skickade ut välkomstbrevet på sex olika språk och sänkte avgiften från 1050 kronor till 750 kronor. Dessutom erbjuder vi fri låneutrustning i början, tack vare hjälp av flera sponsorer, säger Markus Korpinen, sportsligt utvecklingsansvarig i Järfälla HC.

Totalt är 40 personer i föreningen involverade i hockeyskolan. Allt från styrelse till föräldrar och spelare.

– Alla gör ett ovärderligt arbete för att få hockeyskolan att fungera. Jag har jobbat med de här frågorna under många år genom skolan och andra föreningar och inte hittat ett sätt som fungerar. Nu lyckades vi.

Rikard Aspegren är idrottskonsulent på Stockholmsidrotten och Järfälla HC:s stöd i utbildnings- och utvecklingsfrågor. Han har ett nära samarbete med föreningen och imponeras över det arbete som Järfälla har gjort för att rekrytera fler barn till verksamheten.

- Jag hoppas att Järfällas sätt att rekrytera kan inspirera andra föreningar. Och det är att glädjande att allt fler ishockeyföreningar har börjat jobbar med mångfald för att locka fler spelare och nya målgrupper till hockeyn. Vilket är helt i linje med idrottens nya strategi "Från triangel till rektangel", säger Rikard Aspegren.

 

"Från triangel till rektangel"

Trinagel till rektangel

Järfälla1

Från hockeyskolan den 28 november.

Hockey, som är en av Sveriges största sporter, har under en lång tid haft ganska enkelt att locka nya medlemmar. Många har sökt sig till föreningarna.

– Andelen som idrottar minskar överlag och det är svårare att rekrytera och få in nya till idrotten. Det ställer krav på oss som idrottsförening att få fler att vilja börja spela hockey, säger Markus Korpinen.

Det nya sättet att locka nya små hockeyspelare har alltså blivit en succé. Dubbelt så många är med på hockeyskolan i år jämfört med hösten 2014. Dessutom har man gått från tio barn med utländsk bakgrund förra året till 50 i år.

Hanna Henriksen är samordnare för integration på Stockholmsidrotten. Hon gillar föreningens nytänkande.

– Att erbjuda gratis låneutrustning, sänkt avgift och bjuda in på många olika språk - då öppnar Järfälla upp sig till en ny målgrupp och gör det möjligt för fler att delta i hockeyskolan. En annan positiv effekt är att föreningen skapat kontakt med barnens föräldrar, där språkbarriären ibland varit ett hinder att hitta in i föreningslivet.

Järfälla3

I lördags var det återigen dags för hockeyskola i Järfälla ishall. Många leenden, skridskoskär och slagskott senare, snörar Markus Korpinen av sig skridskorna, fylld av energi och en känsla av att göra skillnad.

– Alla tycker att det är jätteroligt. Nu är vår utmaning att få dem att stanna kvar och gå vidare till lagverksamheten från hockeyskolan, säger han.

Att se att hans idé fungerade och att mångfalden i föreningen har ökat stort är något som ger Markus Korpinen massor av energi att jobba vidare.

 – Nu har vi hittat en strategi som fungerar. Det har gett ännu mer idéer och uppslag hur vi ska vidareutveckla det här till nästa säsong. 

>>> Vill ni samarbeta med oss på Stockholmsidrotten, klicka här.

Skribent: Pontus Gyllensten

Sara är en förebild för barn- och ungdomar i Alby

Sara är en förebild för barn- och ungdomar i Alby

Läs mer

Här hittar nyanlända flyktingungdomar sin idrott

Anders Petersson har gjort JKS till mer än en idrottsförening

Skuru IK:s satsning på ensamkommande flyktingbarn

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss