Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Privat

Konståkning en av idrotterna som växer mest - mer isytor hade gett ännu fler chansen

2015-10-19 13:39

Konståkningen är en av de idrotter som växer mest – och även bland medelålders och äldre ökar intresset för att åka skridskor i Stockholmsdistriktet. Men bristen på is gör att föreningarna inte kan ta emot alla som vill börja åka skridskor.
  • Skapad: 19 OKT 2015 13:39

I utlandet är ”adult skating” där man kan tävla upp till 70-80 års ålder en stor del inom konståkningen. I Malmö finns det vuxna som tävlar och i Ytterby-Kungälv finns ett synkrolag med deltagare mellan 25-60 år.

I Stockholm finns det flera skridskoskolor för vuxna, intresset för att börja åka skridskor är stort. Ishallar och uterinkar är välbesökta hela vintern.

– Det är en så stor brist på isytor i Stockholm så föreningarna kan tyvärr inte ta emot alla. Med fler istider hade det fungerat, säger Malin Jarl, generalsekreterare på Svenska Konståkningsförbundet.

Vad är den vanligaste orsaken till att vuxna vill gå i skridskoskola?

– Många har barn som börjar åka skridskor och inser att de vill också få möjligheten att åka. Sedan har ju många åkt i skolan och vet att det är roligt. Jag tror heller inte alla är bekväma med att ge sig ut på sjöar och hav, därför vill man vara på en ”säker” is och gärna gå i skridskoskolor för att lära sig mer, säger Malin Jarl och fortsätter:

– Det finns också ett allmänt hälsomedvetande. Många åker skidor på längden och tvären, men alla kanske inte gillar det plus att det inte alltid finns snö och då är skridskoåkning ett bra alternativ under vintern. Det är betydligt mer ansträngande att åka skridskor än man tror. Vi har det ju även i våra gener från förr i tiden när vi skulle ta oss fram över isarna av rent praktiskt skäl, skämtar Malin Jarl.

konstakning2

Stina Gällroos är idrottskonsulent på Stockholmsidrotten och träffar ofta konståkningsföreningar i hennes arbete med föreningsutveckling.

– Bland föreningarna märker jag att det ofta är bristen på istider som gör att man inte kan ta emot fler medlemmar. För att få fler vuxna in i skridskoföreningar krävs det mer istider.

Malin Jarl hade önskat att det fanns fler spolade isar.

– Vart tog alla spolade isytor vägen? Det beror delvis på minskade resurser och färre personal hos kommunerna. Men också att många grusplaner gjorts om till konstgräsplaner och då kan man oftast inte spola upp dem, säger hon. Det är synd att kommunerna tagit bort många möjligheter till is.

Malin Jarl efterlyser fler isytor som den i Kungsan. Rundformad, oval eller formad som en stjärna spelar ingen roll, efterfrågan på isytor är stor och skulle ge fler möjlighet att åka skridskor.

Konståkningen har vuxit med 34 procent de senaste 10 åren. Trots att det inte finns så mycket isytor. Man skulle kunna bygga isytor inne i exempelvis stora köpcentrum det har man gjort i många andra länder och där kan man även låna utrustning. Här finns det en stor potential.

konsakning3

 

I föreningen där Malin Jarl är ideellt engagerad (DASK, Djursholms Allmänna Skridskoklubb) har man en av Sveriges största skridskoskolor med 300-400 barn.

– Träningen är alltid utomhus under vintermånaderna, vilket är mycket uppskattat av föräldrarna. Uterinken blir en naturlig samlingsplats och idrotten en del i ett socialt sammanhang.

Under träningarna vill man inte att föräldrarna är med på isen, utan att de stöttar sina barn genom att finnas vid sidan av. Men föreningen erbjuder en kväll i veckan med skridskoskola för vuxna och två kvällar med hockeybockey.

– Målet är att man ska kunna hålla på med skridskoåkning hela livet, säger Malin Jarl.

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss