Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Satsning på unga ledare för att få fler att engagera sig i föreningarna

2015-05-11 09:38

Under vintern och våren har Specialdistriktsförbunden (SDF:en) för basket, innebandy och handboll haft en gemensam Unga Ledar-satsning med Stockholmsidrotten som avslutades på Bosön den 2 maj. – Att de största inomhusidrotterna gör någonting tillsammans har ett stort värde. De kan byta erfarenheter som de inte alltid kan få inom sin egen idrott, säger Michael Lawitz, SISU-konsulent på Stockholmsidrotten.
  • Skapad: 11 MAJ 2015 09:38

Vid tre tillfällen under våren har 80 unga ledare från de tre stora inomhusidrotterna träffats.Framtidens ledarskap, konflikthantering, kommunikation, funktionell träning och tips hur man har ett lyckat föräldramöte är några av ämnena som SDF:en valt att lyfta fram. Anna Bisso, utbildningsansvarig på Stockholms Handbollförbund vill att satsningen på de unga ledarna ska ge ringar på vattnet.

– De unga borde ha mycket inflytande eftersom de flesta är utövare. Vi hoppas att det här är en start för att få ännu mer unga ledare att engagera sig, säger Anna Bisso och fortsätter:

– Genom de här träffarna får de chansen att veta hur de ska göra för att påverka, det är inte alltid självklart att de vet det.

Victoria Vernet, ledare och aktiv i Djursholm Indians Basket, var med vid samtliga tillfällen. Hon gillade upplägget.

– Det har varit jättebra och väldigt kul att det varit de stora inomhusidrotterna. Normalt tävlar man om tiderna i hallarna. Nu har jag upptäckt att vi har samma problem och att det är samma typ av problem oavsett vilken idrott du utövar.

Victoria Vernet fortsätter:

– Exempelvis att man möter barn som inte alltid gör som jag säger eller föräldrar som tycker till om speltid och vilka som ska spela.

Till vardags tränar Victoria Vernet knattelag i Djursholm.

– Det viktigaste som ledare är att se barnen och få dem att känna sig uppskattade. Jag ska heja på dem och utmana dem.

Unga Ledar träff2

Samarbetsövningar på avslutningshelgen på Bosön den 1-2 maj. 

 

Michael Lawitz och Håkan ”Krallan Nilsson, SISU-konsulenter på Stockholmsidrotten, har varit delaktiga med SDF:en, att tag fram ett upplägg och olika föreläsare till utbildningstillfällena.

– Det viktigaste med föreläsarna är att de ska inspirera och beröra ämnen som är viktigt med ledarskapet oavsett idrott. Att våga gå utanför ramarna, tänka kreativt och individuellt och inte hamna i de äldre ledarnas tänk, säger Michael Lawitz.

>>> Läs om hur vi på Stockholmsidrotten kan utveckla din förening.

>>> Titta i vår utbildningskatalog och se vad vi erbjuder för just dig.

Victoria Vernet har varit ledare sedan hon var tretton år. Och efter sex år som coach har hon fått med sig mycket.

– Jag är inte rädd att ta tag i grupparbeten. Jag klarar att leda och gillar att leda. Men det är viktigt att göra det på ett snyggt sätt utan att köra över någon. Det tror jag man har med sig om man kommer från en lagidrott, säger hon.

– Jag vet vilka förväntningar jag kan ha på chefer och ledare men också hur svårt det kan vara. Ingen chef eller ledare kan göra alla nöjda hela tiden. Men, man får leva med det.

Skribent: Pontus Gyllensten
Epost: This is a mailto link

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss