Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Skuru IK:s satsning på ensamkommande flyktingbarn

2015-03-09 09:08

Skuru Rookies – är träningsgruppen för ensamkommande flyktingbarn i Nacka kommun. Bara under den första månaden har elva tonårsgrabbar med olika bakgrund börjat träna med Skuru IK. - De gör en stor insats för de här killarna, säger Håkan ”Krallan” Nilsson SISU-konsulent på Stockholmsidrotten som arbetar tillsammans med föreningen.
  • Skapad: 09 MAR 2015 09:08

Under hösten besökte Skuru IK två ungdomsboenden med nyanlända flyktingar med målsättningen att hitta nya basketspelare.

– Vi träffade dem på deras boenden och visade upp vilka vi är. Det kommer nya killar hela tiden, säger Jürgen Elsnitz, styrelseledamot i Skuru Basket och fortsätter:

– Samhällsdiskussionen som var under hösten som höll på att sluta med ett extraval bidrog. Jag tycker att det är viktigt att vi inom idrotten välkomnar de här barnen. Idrottsrörelsen och framförallt basketen har redan gjort jättemycket, men inte alltid fått ett erkännande, säger Jürgen Elsnitz.

Efter fem veckor, med träning två dagar i veckan, börjar killarna redan känna sig mer hemma i sin nya miljö.

– Nu är det ”high five” när de ses och träffar övriga spelare och ledare från klubben. Vi vill att de ska bli en del av vår förening. Men det är självklart även upp till dem att vara delaktiga, säger Jürgen Elsnitz.

Håkan ”Krallan” Nilsson SISU-konsulent på Stockholmsidrotten har hjälpt Skuru IK under flera år. Han lovordar föreningens arbete med ensamkommande flyktingbarn.

– De tänker stort och öppnar dörren för andra. De flesta barn som är med i en förening har föräldrar som skjutsar till match och träning. De här barnen kommer ju hit utan sina föräldrar, så Skuru gör en stor insats för de här killarna.

>>> Läs om hur vi på Stockholmsidrotten kan hjälpa din förening, och boka in ett möte med en SISU-konsulent här. 

Skuru har under flera år haft ett samarbete med Stockholmsidrotten. När man gick igenom verksamheten i SISU:s skattningsverktyg märkte föreningen att det fanns saker att arbeta med.

– Det är svårt att hitta kraften och kompetensen internt att genomföra det som Stockholmsidrotten gör. Ju mer vi arbetade med våra värdegrundsfrågor upptäckte vi saker som vi behövde arbeta med. Bland annat insåg vi att vi inte riktigt fanns till för alla.

Samarbetet med Stockholmsidrotten och SISU-konsulenten Håkan ”Krallan” Nilsson har inneburit allt från utbildningskvällar till olika föreläsare och diskussionsledare där fokus har legat på värdegrundsfrågor, vision och verksamhetsmål.

– Det har varit jättebra, givande och ett bra stöd. SISU-konsulenterna har en bra överblick och kan jämföra oss med andra föreningar. Vi kan ju lätt bli hemmablinda, säger Jürgen Elsnitz och fortsätter:

– Men arbetet vi har gjort får inte bli liggande på en hylla. Nu är det viktigt att vi använder det i vår verksamhet. Här har Stockholmsidrotten varit ett stöd.

I början har det bara varit fokus på att träna basket två gånger i veckan för Skuru Rookies. I framtiden vill Jürgen Elsnitz involvera de nyanlända mer i föreningens verksamhet.

– Det kan vara att filma matcher, stå i kiosken eller vara matchvärdar.

Arbetet med grabbarna har börjat ge ringar på vattnet.

– Det här har blivit ett bra projekt att samlas kring. Det var inte meningen från början. Nu har flera sponsorer börjat höra av sig och andra idrottsföreningar i kommunen vill samarbeta.

Till sommaren är tanken att laget ska börja spela tre mot tre-turneringar. Jürgen Elsnitz hoppas även att killarna provar på andra idrotter under sommaren.

– Basket är en inomhusidrott. Idrotter som ligger nära tillhands är fotboll och friidrott, säger han.  

Skribent: Pontus Gyllensten

Huddinge BK har blivit störst i Sverige med hjälp av Idrottslyftet

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss