Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Per Beijar Barn från Street mentality parkourklubb i Sundbyberg under en träning i Allaktivitetshuset i Sundbyberg.

Allt fler barn söker sig till parkour - den nya idrotten

2016-01-26 11:17

Parkour är idrotten där tävlingsmomentet knappt existerar. Kanske är det därför som den nya idrotten växer så att det knakar. – Vi startade föreningen i maj. Då hade vi 20 barn, under hösten blev vi snabbt 150 barn mycket tack vare Idrottslyftet Rekrytera, säger Per Beijar, ordförande för Street mentality parkourklubb i Sundbyberg.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 15:44

Den andra våningen i Allaktivtetshuset på Sturegatan i Sundbyberg är sedan maj en plats där det bara utövas parkour. Totalt tränar i dag 17 grupper från Street mentality parkourklubb i huset.

– I jämförelse med andra idrotter har vi det jättebra ställt med lokal och ledare. Vi kan vara där hur mycket vi vill. Jag fick kontakt med kommunen för cirka ett år sedan och fick höra att de ville fylla huset med aktiviteter. Vår förening fick världens chans, säger Per Beijar.

– Vi har mobila redskap och bygger mycket själv med bland annat lastpallar och plywoodskivor. Golvet är lite halt, så är man för tung, då rubbas redskapen. Därför har vi mest yngre barn. De flesta är nio till tolv år.

Samarbetet med Stockholmsidrotten har varit en av flera viktiga delar i uppstarten för föreningen när det gäller utbildningen av nya ledare.

– Vi har samlat alla ledare och jobbat med ledarkultur genom gymnastikens egen uppförandekod, säger Stina Gällroos, idrottskonsulent på Stockholmsidrotten.

Vill ni samarbeta med oss på Stockholmsidrotten, klicka här >>>

parkour4

Albert Ströberg är en av många barn i Sundbyberg som håller på med parkour.

Parkour ligger under Svenska Gymnastiskförbundet och handlar till stor del om att springa, hoppa och att klättra utomhus eller inomhus (läs mer om parkour här)

Även om idrotten har utövats sedan 80-talet är det först de senaste åren som parkour blivit riktigt populär bland barn och ungdomar.

– Många har sett filmer på YouTube och tycker det är häftigt att volta. Barnen lockas av det. Det första många frågar om när de kommer hit är just när de ska få lära sig att volta. Sedan finns det inte så många ”måsten” i parkour. Man måste inte träna för att spela matcher, de tränar för att ha kul för stunden och utveckla sig individuellt, säger Per Beijar.  

Trots att föreningen växer snabbt så kan de ta emot ännu fler barn. Inom kort öppnar föreningen upp nya sektioner i Tensta och Farsta.

 

parkour1

Besök i en skola där barnen får prova på parkour.

Att Street mentality parkourklubb växt så snabbt är mycket tack vare Idrottslyftet Rekrytera, där skolbarn får chansen att hitta sin idrott under skoltid. Många har fastnat för parkour när föreningar varit ute och visat upp idrotten.Totalt har man besökt 15 skolor under höstterminen 2015.

– Eleverna har sagt att det är jättekul och det har personalen på skolorna framfört till oss. Föreningen har fått nya medlemmar och nått barn som varit inaktiva från början, säger Ylva Wastesson, näverksansvarig för Idrottslyftet Rekrytera i Sundbyberg och fortsätter:

– Jag tror att parkour tilltalar många barn. Det är en ny sport som inte kräver så mycket förkunskaper.

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss