Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Hockey för alla

Barn- och ungdomar vallfärdar till Husby Ishall

2016-02-08 07:03

Sedan Djurgården Hockey, Kista Hockey och Stockholms stad startade projektet ”Ishockey för alla” förra hösten har tusentals barn och ungdomar från Norra Järva vallfärdat till Husby Ishall. – Det är jättekul när det överträffar alla förväntningar. Vi vill skapa en skridskokultur och att komma ner till ishallen är speciellt, säger Ove Eriksson, projektledare från Djurgården Hockey.
  • Skapad: 08 FEB 2016 07:03

För den som kommer ner finns utrustning att låna på plats. Sedan starten förra hösten har tusentals barn kommit ner för att ta sina första skridskoskär.

De flesta barnen som är med har sin bakgrund i Palestina, Chile, Somalia, Eritrea och Afghanistan. Majoriteten bor i Akalla och Husby.

Ove Eriksson har varit med i projektet, som är ett samarbete med idrottsförvaltningen i Stockholms stad, Kista Hockey och Dif Hockey, sedan starten i september 2014. För några år sedan var det ganska få som åkte i ishallen, men sedan starten av ”Ishockey för alla” är ishallen fylld med besökare.

– Det är jättekul att vara med på den här resan och se vilket stort behov det finns. De boende i området har verkligen tagit till sig ishallen och spridit det vidare. I dag är det tusentals barn som åker skridsko och spelar hockey.

De flesta som kommer ner till ishallen för första gången har aldrig stått på ett par skridskor tidigare.

– I början är de många som sätter hockeyutrustningen bak och fram. Men de lär sig snabbt när de ser att kompisarna kan. Efter ett tag ökar kraven, nu är det många som vill få skridskorna slipade innan träningen, säger Ove Eriksson.

Hockeyforalla2

Hur mycket påverkar det att det är kostnadsfritt i början?

– Det är A och O. För ganska många är det dyrt att hålla på med ishockey. Sedan är det mycket familjer med mammor och pappor som också vill åka.

Hanna S Henriksen är samordnare för integration på Stockholmsidrotten. Besöket i Husby Ishall lämnade ett starkt intryck.

– Det var så mycket glädje och energi över att prova på något nytt. Det var en fantastisk känsla. Dessutom är det extra kul att så många tjejer har hittat ner till ishallen

– ”Ishockey för alla” gör det möjligt för många att prova på ishockey som inte haft möjlighet till det tidigare. De har lyckats med att ta bort tröskeln till ishockey som en del barn och ungdomar på Norra Järva upplever.

I dag har ”Ishockey för alla” 30 skåp i ishallen som är fyllda med hockeyutrustning.

– Vi fick in mycket utrustning genom kampanjen ”Ge bort till sport”, berättar Ove Eriksson.

Du har jobbat med barn- och ungdomar på Järvafältet sedan 1982, hur rankar du detta?

– Jag känner att jag får vara med och ge något extra. Det är kul att få den möjligheten som en belöning, säger Ove Eriksson. 

Skribent: Pontus Gyllensten

Botkyrka Boxning öppnar upp för nyanlända "Det är en sådan liten insats"

Idrotten gör skillnad för nyanlända och ensamkommande flyktingbarn

"Barnen kommer från världens alla håll. Säg ett land och jag säger en medlem"

Järfälla HC ville öka mångfalden - rekryterade fem gånger fler med utländsk bakgrund

Sara är en förebild för barn- och ungdomar i Alby

Sara är en förebild för barn- och ungdomar i Alby

Läs mer

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss