Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Pontus Gyllensten

Efter över 40 år i idrottens tjänst – Nu tackar Nisse Carnby för sig

2016-04-15 08:30

1975, Året innan Björn Borg vann sin första Wimbledontitel började Nisse Carnby sin yrkeskarriär inom idrotten. När han stämplar ut för pension den 28 april ser han fram emot livet som pensionär – utan att vara sentimental. – Det ska bli härligt att disponera sin tid själv och göra saker jag inte haft tid med tidigare, säger han.
  • Skapad: 15 APR 2016 08:30

Innan Nisse Carnby började jobba på Stockholmsidrotten 2003 hade han jobbat på Svenska Skidförbundet från 1979 till 2000. Han gjorde även ett inhopp som chefstränare hos Täby Slalomklubb på 80-talet (1981-1984) och ett år (2001-2002) hos Svenska Sportskytteförbundet innan han började som idrottskonsulent på SISU Idrottsutbildarna Stockholm.

– Men det första jobb jag hade inom idrotten var på fritidskontoren i Nacka och Solna på 1970-talet. Jag började 1975, säger han.

Merparten av åren innan han tillslut landade hos Stockholmsidrotten var alltså hos Svenska Skidförbundet.

– När jag började på SISU tyckte jag att det var kul att få jobba mer på föreningsnivå och att få vara med och påverka verksamheten ute i föreningarna. När jag jobbade på förbundsnivå var man rätt långt från verksamheten i föreningarna. Nu fick jag en större möjlighet att påverka, komma med goda exempel och inspirera.

botkyrka1

Vad har du för minnen från den första tiden som idrottskonsulent?

– Jag kommer ihåg några av de första föreningsbesöken och att jag var lite nervös i min ambition att berätta allt vad vi hade att erbjuda. Efter ett tag förstod jag att det inte är så det går till. Jobbet handlar mycket om att lyssna vad föreningen har för behov, snarare än att berätta om vad vi kan göra.

Vad har varit det bästa med ditt jobb?

– Alla människor jag mött och haft förmånen att lära känna i olika sammanhang, allt från möten i omklädningsrum, till styrelsemöten och att ha möten hemma hos någon. Det är så många olika miljöer.

Vilka frågor har du brunnit för?

– Att en förening ska ha tydliga visioner, mål och verksamhetsplaner, det är grunden till en bra verksamhet. Och att vara med och skapa en verksamhet som är meningsfull för deltagarna, det är deras intressen som ska styra.

Filmklipp från föreläsningen "Coachande föräldrar" med Ingarö IF, en av många föreningar som Nisse Carnby arbetat tillsammans med. 

Som pensionär ser Nisse fram emot att disponera sin tid själv.

– Det kommer bli mer golf, mycket tid i sommarstugan på Värmdö och så kommer vi resa förstås, säger Nisse.

Kommer du jobba?

– Jag är inte främmande för något ideellt uppdrag. Jag står även till förfogande att anlita som exempelvis processledare eller föreläsare. Men jag får se om jag har tid eller om jag kommer ha för mycket att göra, säger han och skrattar.

Vad kommer du sakna mest med jobbet?

– Mötena med föreningarna, när jag åker därifrån och vet att jag fått vara med och gjort skillnad.

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss