Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Sundbybergs IK Fotboll

Egen modell i bokform visar vägen för Sundbybergs IK Fotboll

2016-02-29 18:19

För att förändra och förbättra verksamheten för barn- och ungdomsverksamheten inledde Sundbybergs IK en process 2011. I dag, fem år senare, har föreningen en egen modell som getts ut i bokform. Beslut om hur föreningens kansli ska arbeta tas av medlemmarna på årsmötet. Man följer även upp om när många spelare slutar i något av barn- och ungdomslagen. – Alla lag ska bli sedda och få stöd i vår förening, säger Stephanos Tecle, styrelsemedlem i föreningen och a-lagstränare.
  • Skapad: 29 FEB 2016 18:19

Sundbybergs IK är en av fyra föreningar som återstår av de nominerade till ”Årets Barn- och Ungdomsförening”.

2015 lanserades boken Sundbybergsmodellen som ska vara föreningens röda tråd. Den beskriver på ett enkelt och tydligt sätt förningens spelstil samt hur man tränar och spelar match i olika åldrar.

Boken delas ut till klubbens medlemmar och kommuniceras vid föräldra- och ledarmöten.

– Boken är en produkt av vad vi tycker är rimliga och bra träningar. Tanken med boken är att det är stor skillnad på utbildningsmaterial, praktik och verklighet. Vi upplevde att mycket av tränarutbildningarna inte var så nära vardagen och att ledarna inte fick de verktyg de behövde, säger Stephanos Tecle och fortsätter:

– Vårt huvudsyfte var att det skulle vara väldigt praktiskt om hur det är att vara tränare från start till mål. Från 5-6 åringar till att spelarna blir seniorer. Man ska kunna ha med sig boken under hela resan som tränare. Vi är nog de enda i Sverige som skrivit den här typen av bok för sin förening.

Men vi backar bandet till 2011. Det var alltså då föreningen inledde sin förändringsprocess i sex steg.

– Först bestämde vi oss för att ha en stark kommunikationsplattform att stå på. Vi byggde en egen anpassad hemsida och började ge ut eget nyhetsbrev.

Det andra steget var ”realistiska ambitioner utifrån faktiska möjligheter”.

– Det är kopplat till ett professionellt styrelsearbete som gav kansliarbetet en modern och styrbar process (se exempel på bild nedan).

Vi professionaliser kansli- och styrelsearbete

Det tredje steget var att öka medlemmarnas delaktighet. Föreningens årsmöte skulle styra vilken verksamhet som ska bedrivas.

– I det stora hela, det vi har gjort, är att frigöra tid för kanslister och ledare för att de ska kunna lägga mer tid på spelarna. Det är den stora biten. I dag är alla lagens ledare med på årsmötet och prioriterar vad man ska göra, säger Stephanos Tecle.

Steg fyra var en gemensam plattform för lagadministration.

– Det sparar mycket tid för kansli och lagen. Det femte steget var boken Sundbybergsmodellen, säger Stephanos Tecle.

Det sjätte steget är att alla lag ska bli sedda och få stöd.

– Vi har tagit fram ett system som exempelvis varnar om för många spelare slutar i ett lag. Då följer vi alltid upp det och undersöker varför.

Sundbybergs IK Fotboll har även ett parasportlag för spelare med funktionshinder. Föreningen arrangerade SM och nationella spel i Parasport 2015 (se bild nedan).

Vi arrangerar SM & Nationella Spelen för personer med funktionsnedsättning

Föreningen har även kvällsfotboll varje fredag och lördag kväll i Hallonbergens Sporthall, där ett 40-tal nyanlända barn- och ungdomar är med (se bild nedan).

– Det är en öppen verksamhet så alla får vara med, det krävs inget medlemskap. Jag känner stolthet över att så många med olika bakgrund kan mötas och umgås på samma plats. Fotbollen är världens största gemensamma språk, säger Stephanos Tecle.

Vår Kvällsfotboll

Vill ni samarbeta med oss på Stockholmsidrotten, klicka här >>>

Skribent: Pontus Gyllensten

I IK Bolton ska alla barn ha samma möjlighet att utvecklas

"Glädje och gemenskap ska genomsyra allt vi gör"

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss