Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån Sverige vann OS-guld i stafett 2014 får vi uppleva samma sak i Stockholm 2026?

Ett OS i Stockholm ska gynna breddidrotten

2016-06-03 09:26

Stockholms stad ser nu över möjligheterna att söka vinter-OS och Paralympics i Stockholm 2026. – En av det viktigaste förutsättningarna för att Stockholm ska kunna arrangera ett OS och Paralympics är att det på lång sikt måste gynna breddidrotten i Stockholmsregionen, säger Olof Öhman, tidigare idrottsdirektör på Stockholms stad som ska utreda möjligheterna.
  • Skapad: 03 JUN 2016 09:26

Utredningen som gjordes av Jöran Hägglund inför ett OS 2022 i Stockholm visar att ett vinter-OS förmodligen är ekonomiskt hållbart. Nyligen gick även IOK ut med att de kommer ta ett större ekonomiskt ansvar, vilket minskar riskerna för den arrangerade nationen.

– Det är viktigt att ett OS ökar stadens attraktionskraft och att det blir ett arrangemang som stärker stadens vision om ett Stockholm för alla. Det måste även förbättra breddidrottens förutsättningar och ge en ökad insikt i betydelsen av och förståelsen för fysisk aktivitet. Men ovanpå allt detta måste det vara ekonomiskt försvarbarbart och inte innebära en risk för skattebetalarna, säger Olof Öhman.

Idrotten kommer få en nyckelroll i processen.

– Jag vill ha en referensgrupp med idrottsföreträdare från Stockholmsidrotten, Specialidrottsförbunden, RF, Parasport Sverige och SOK som kan vara med och se hur ett OS och Paralympics kan gynna breddidrotten.

idrottschefsnatverket2

Olof Öhman till höger. Till vänster Cinnika Beiming, distriktsidrottschef på Stockholmsidrotten. 

Om Stockholm får vinter-OS och Paralympics 2026 kommer det bli en del nya anläggningar och en chans att bygga i kapp behovet av idrottsanläggningar – även om många befintliga anläggningar kommer att utnyttjas.

– Förutsättningarna för skidsporten måste förbättras inför ett OS. Får man till en bra skidanläggning ger det automatiskt förbättringar för breddidrotten och i synnerhet skidsporten. Sedan måste frågan om en skridskoanläggning lösas. Bygger man en ny anläggning kommer den troligen ha ett stort värde i efterhand. Men man kan också tänka sig en temporär lösning på någon av våra befintliga anläggningar, säger Olof Öhman.

Ishockeyn lär spelas i Globen – och i den nya planerade bandyanläggningen kan det vara möjligt att få in flera idrotter, säger Olof Öhman.

Två knäckfrågor är backhoppning samt bob och rodel.

– När det gäller backhoppning handlar det om var den anläggningen ska ligga. Om den ska byggas i Stockholmsregionen eller om man ska nyttja befintlig backe utanför regionen. Någon Bob och Rodel-bana finns inte, och där kan eftervärdet vara begränsat.

os2

Backhoppningen i Stockholmsdistriktet eller på annan ort? Foto: Bildbyrån

I slutet av 2016 ska Olof Öhman presentera sin utredning för kommunstyrelsen.

– Det är inte bara Stockholms stad utan flera andra kommuner i vår region som ska vara med. Mitt arbete kommer handla om att göra utredningar, kritiskt granska konsultrapporter och se över kalkyler och efter det göra en bedömning av förutsättningarna. Det är väldigt många olika aspekter som ska vägas in, säger Olof Öhman.

Om kommunstyrelsen väljer att gå vidare kommer man att jobba med en intresseanmälan under 2017.

– Någon gång under det året tas ett beslut i kommunfullmäktige om man vill gå vidare med en ansökan. Den formella ansökan ska vara inne 2018, säger Olof Öhman och fortsätter:

– Då måste vi även veta om regeringen är med och om det finns statliga garantier.

Beslut om var OS och Paralympics går 2026 tas av IOK 2019.

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss