Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Nils Carnby

"Framtidens IF borde vara varje förenings bibel"

2016-01-12 08:42

Den 10 januari bjöd Björklidens golfklubb i samarbete med Stockholmsidrotten in till en framtidsdag där föreningens roll i det framtida golfsverige diskuterades. Nils Carnby, idrottskonsulent från Stockholmsidrotten, ledde dagen. – Björklidens GK har ett unikt läge med en del av sin verksamhet centralt belägen bredvid Bromma flygplats, säger han.
  • Skapad: 12 JAN 2016 08:42

Syftet med dagen var att ge medlemmarna möjlighet att påverka klubbens framtida inriktning.

– Det händer mycket runt golfen i Stockholm som i hög grad påverkar klubben, säger Nils Carnby.

En av förändringarna är att företaget Unipeg tagit över driften på många anläggningar, bland annat Björklidens GK (Bromma och Bodaholm). Tidigare har klubbarna stått för driften av banan, klubbhus och restaurang. Med Unipegs inträde kan golfföreningarna enbart fokusera på verksamheten.

– Det var därför som styrelsen bjöd in sina medlemmar till en framtidsdag. Det visar på en vakenhet hos styrelsen, säger Nils Carnby.

Golfen111

Medlemmarna på plats visade ett stort intresse att ta sig an uppgiften att ”se in i framtiden”. Dagen gav många bra förslag på vad man vill att klubben ska ägna sig åt de kommande åren.

– Ett resultat från dagen var dessutom att många av de närvarande anmälde intresse att fortsätta engagera sig för att förverkliga de idéer som kom fram under dagen, säger Nils Carnby.

Johan Kannerberg, verksamhetsutvecklare på Svenska Golfförbundet, var med under hela dagen och föreläste bland annat om Framtidens IF utifrån golfens perspektiv.

– Golfen har under många år arbetat med framtidscenarior och framtidsanalytiker och jag ser ”Framtidens IF" som ett utmärkt hjälpmedel att förstå vad som påverkar idrottsrörelsen. 

golfträff1

Johan Kannerberg tycker att Framtidens IF borde vara varje idrottsförenings bibel.

– Det hjälper styrelsefolk att förstå sin samtid. Det viktiga är att man jobbar med Framtidens IF eller liknande kompetens och inser vad det är för processer som påverkar idrottsrörelsen och i vårt fall golfspelaren och klubben.

– ”Framtidens IF” är fortfarande hyperaktuell och med hjälp av materialet kan de 25 som var på plats under söndagen lättare förstå vilka preferenser de andra 2 500 andra medlemmarna kan tänkas ha.

 

Björklidens GK:s ordförande Michael Lundin var nöjd med dagen. Att ha en dag tillsammans med engagerade medlemmar och att Stockholmsidrottens idrottskonsulent Nils Carnby ledde arbetet under dagen gav mycket.

– En viktig del är att ha en extern person som leder processen under en hel dag. Nu fick vi sju timmar att prata om våra utmaningar i stället för att ha det som en punkt på en dagordning för styrelsemötet, säger Michael Lundin.

Det fyra punkter som lyftes fram under dagen som Björkliden ska arbeta vidare med var:

  • Behov att rekrytera ideella krafter.
  • Marknadsförening genom sociala medier.
  • Skapa aktiviteter som medlemmarna efterfrågar.
  • Ha en inställning i klubben att ta hand om nya medlemmar bättre i form av exempelvis mentorskap.

Michael Lundin:

– Men det är nu arbetet börjar. På nästa styrelsemöte börjar arbetet med det vi kom överens om. 

Vill ni samarbeta med oss på Stockholmsidrotten, läs mer här >>>

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss