Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Här är laget som föddes på nytt - och som öppnade dörren för ensamkommande

2016-04-27 13:02

För fyra år sedan lades Rissne IF:s POO-lag ner i brist på spelare. Men i höstas fick det nytt liv. Ett gäng från det gamla laget hörde av sig till föreningen och undrade om de kunde börja lira igen. I dag är det 25-30 spelare på varje träning – även ensamkommande och asylsökande har sökt sig till laget. Igår blev alla licenser klara och nu väntar spel i Sanktan under våren.
  • Skapad: 27 APR 2016 13:02

Svarta moln i väster närmar sig Rissne IP. På något sätt kämpar solen och den blå himlen emot. Det är klassiskt aprilväder och för den som tränar i shorts i fem grader och starka vindar är den orange bollen på himlen lika välkommen som fotbollen på planen.

Ordföranden Rikard Edvardson har precis burit in ett nät med bollar till planen inför träningen. Han lutar sig mot ett staket och tittar ut över elvamannaplanen. Högljudda skämt blandas med enklare övningar under uppvärmningen.

rissne7

Rikard Edvardson, tar fram bollarna till dagens träning. 

Det här är laget med en bakgrund som sticker ut. När det lades ner i brist på spelare för fyra år sedan var det nog få som trodde att de skulle återuppstå som lag när de var 16 år.

– Det är jättekul att se engagemanget från alla som börjat spela igen och att det kommit flera ensamkommande flyktingar som sökt sig till oss från ett HVB-hem i närheten, säger Rikard Edvardson.

Seva Klandy var den spelare i laget som tog kontakt med Rissne IF igen och frågade om det fanns möjlighet att starta upp det gamla laget. Efter att ha tagit kontakt med vice ordföranden och a-lagstränaren Marino Miskulin gick frågan vidare till lagets förre tränare Ario Yazdanfar som tackade ja.

– Det är skönt att jag spelar med grabbarna igen. Vi är som bröder och går i samma skola. Vi har en kemi och förstår varandra., säger Seva Klandy.

rissne1

Marino Miskulin, a-lagstränare i Rissne IF.

Rikard Edvardson har bott i Rissne i hela sitt liv. Som femåring började han spela fotboll i klubben – samma år som föreningen bildades 1984. Att det är få ledare som engagerar sig ideellt är en stor utmaning för hans förening, precis som för många andra.

– Det är jätteviktigt att få in spelarna i föreningen igen. När vi startar fotbollsskolan till hösten ska vi verkligen försöka få in flera av dem som ledare. Många bor i Rissne och går i skolan här.

Men innan de blir ledare är det dags att börja spela matcher i Sanktan. Nu när alla licenser blivit klara för de killar som saknar personnummer – är det fritt fram att börja spela seriematcher.

– För att få spela matcher måste man vara registrerad. De som är ensamkommande har inte några fyra sista siffror i personnumret, så det är bara förbundet som kan registrera dem. Nu har alla precis fått sin licens så nu är det fritt fram att börja spela matcher, säger Rikard Edvardson.

rissne2

Hanna Henriksen är integrationssamordnare på Stockholmsidrotten. Hon gläds åt att se spelet på planen och att ensamkommande och asylsökande trivs så bra.

– Det häftiga är att Seva Klandy och hans kompisar startade upp laget igen. Eftersom det är en ny grupp är det enklare att bli en del av gänget. Här skojar alla med alla och språk är inget problem. De som kommer från HVB-boendet har även fått väldigt bra stöd från personalen där. Allt har fungerat väldigt bra.

rissne5

Precis innan sommaren drar i gång väntar en överraskning för hela laget.

– Vi kommer bjuda hela laget på den sista landskampen inför EM, Sverige-Wales, berättar Rikard Edvardson.

För Seva Klandy har återkomsten till fotbollen blivit ett lyft.

– Jag längtar till träningarna. När jag var i skolan i dag längtade jag till träningen. Att få spela för Rissne IF igen är stort. 

Skribent: Pontus Gyllensten

Saadeh flydde krigets Syrien i höstas - nu dömer han basket i Sverige

Ny mötesplats ska få fler asylsökande att hitta in i idrotten

Botkyrka Boxning öppnar upp för nyanlända "Det är en sådan liten insats"

Idrotten gör skillnad för nyanlända och ensamkommande flyktingbarn

Järfälla HC ville öka mångfalden - rekryterade fem gånger fler med utländsk bakgrund

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss