Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Här är tjejerna som visar vägen inom motocross

2016-05-20 11:19

Antalet tjejer på Nynäshamns Motorstadion har ökat stadigt sen motocrossteamet 24MX Girls startades upp förra året. Teamet består av Elise Jangbåge, 14, Tilda Jangbåge, 9, Tuva Bernhardsson, 8 och Tyra Bäckström, 8. Tillsammans visar de vägen för andra tjejer. – Jag tror att det främjar hela crossidrotten och inte bara klubben, säger Sanna Nilsson, idrottskonsulent på Stockholmsidrotten.
  • Skapad: 20 MAJ 2016 11:19

Det var under förra året som teamet började ta form. Nynäshamns Motorcykelklubbs (NMCK) ordförande Camilla Bäckström ville starta ett tjejteam för att lyfta fram tjejerna inom motocrossen. Teamet fick namnet 24MX Girls, efter deras huvudsponsor.

Tre av tjejerna i teamet, Elise Jangbåge, Tilda Jangbåge och Tyra Bäckström hade kört motocross tillsammans även året innan. På motocrossbanorna ute i landet hade de umgåtts lite med Tuva Bernhardsson, som åker för SMK Södermanland, hon blev tillfrågad och anslöt till teamet med ytterligare två sponsorer.

– Det är häftigt, att få sponsorer är inte så lätt. Det är bra att det finns tjejer som blir profiler och förebilder, säger Sanna Nilsson, idrottskonsulent på Stockholmsidrotten.

>>> Vill ni samarbeta med oss på Stockholmsidrotten, klicka här.

24mx1

Det senaste året har fler tjejer än tidigare sökt sig till motorstadion i Nynäshamn för att köra motocross. Camilla Bäckström tror att en av anledningarna till det är att tjejerna i 24MX Girls visar att det inte bara är killar som kan åka.

– När Tyra var i Spanien och åkte i vintras var det en jämngammal tjej med. Någon hade sagt till henne att tjejer inte kan åka cross, så hon vägrade åka. Men när Tyra åkte ville hon också åka och nu vill hon bli lika duktig som Tyra.

Teamet åker ungefär fyra gånger i veckan. Utöver veckans två träningar brukar de åka under helgerna också, antingen på tävlingar eller utbildningar. När det inte arrangeras på hemmaplan tar de med sig cyklarna i bussar där det även finns plats att sova och bo.

– Det här är en livsstil, säger Camilla Bäckström.

24mx3

Tjejerna älskar att träna men är överens om att det är ännu roligare att tävla, även fast det ofta är nervöst innan. Tuva Bernhardsson berättar att det brukar vara svårt att sova kvällen innan. Men det är bara innan tävlingen drar igång som det är pirrigt.

– Det släpper direkt när grinden faller, säger Elise Jangbåge.

Alla fyra tävlar i samma klass.

– Innan brukar vi peppa varandra och säga att det säkert kommer gå bra, säger Tilda Jangbåge.

Teamet har två färgglada uppsättningar tävlingskläder så det är inte svårt att se dem på banan.

– Vi har teamjackor, t-shirtar och klistermärken också. Vi marknadsför oss väldigt bra, säger Camilla Bäckström.

Alla fyra har föräldrar som kör motocross. Det var så de blev introducerade till sporten. De har också gemensamt att de tycker om när det går fort. Att hoppa tycker de också är roligt, och att träffa kompisarna.

– De leker mycket tillsammans efter träningarna. De kan vara lite sura när de kommer in om det är någon som inte tycker det har gått bra men det brukar gå över snabbt, säger Camilla Bäckström.

Skribent: Jenny Hermansson

Fria Idrotters Dag lockade 1 000 barn till Stadion

Här är laget som föddes på nytt - och som öppnade dörren för ensamkommande

Här invigs Sveriges första fotbollsplan för synnedsatta

"Plattformen - barn och ungdom" på Bosön 23-24 april

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss