Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Täby Tang Soo Do Karateklubb

Hos Täby Tang Soo Do är huvudsyftet att utveckla individer

2016-03-03 09:02

Täby Tang Soo Do Karateklubb är den lilla föreningen med den stora familjekänslan. – Vi pratar alltid med barnen om att göra sitt bästa från sina egna möjligheter. Det är en stor skillnad på att du ska göra ditt bästa utifrån någon annans nivå, som det kan vara i lagidrotter, säger Daniel Marcko, chefstränare och grundare av föreningen. Föreningen är en av fyra som återstår av de nominerade till ”Årets Barn- och Ungdomsförening.
  • Skapad: 03 MAR 2016 09:02

Täbyföreningen har i dag cirka 100 medlemmar och har funnits i 20 år. Tang Soo Do är en koreansk karatestil med rötter i Kina.

– Tang Soo Do är relativt stor i världen men okänd i Sverige. Det är en traditionell kampkonst, inte en kampsport där fokus är på att tävla, säger Daniel Marcko.

Han berättar att många barn och föräldrar vänder sig till Täby Tang Soo do för att slippa pressen som de upplever att de får i lagidrott.

– Här får man chansen att göra det på sitt sätt utan att det påverkar laget. Det kan vara rätt befriande. Jag har inget emot lagidrott, men det är inte för alla.

Föreningen har en bred blandning av medlemmar som tränar i olika grupper.

– Tjejer, killar, föräldrar, nyanlända och barn med olika diagnoser och utmaningar, alla från 4 år får vara med och inga blir bänkade, säger Daniel Marcko.

Taby3

Ett moment som föreningen har vid varje träning är att alla barn ska ställa sig upp själva. Sedan ska de buga, stå rakt upp och prata högt och tydligt.

– Att sparka och slå är det enkla, det är allt det andra som utmanar individen. Barnen får komma fram inför gruppen, vända sig mot de övriga, buga och med tydlig röst berätta vad klubben, instruktören och vad de själva heter, säger Daniel Marcko och fortsätter:

– I början är många blyga och viskar. Efter ett par gånger börjar de bli bekväma, talar högt och ser de andra i ögonen. Det är fantastiskt att se hur barnen växer.

Samtidigt tränas de andra barnen på att fokusera med ögon och öron på den som presenterar sig.

– Det gör att de tränas i att visa respekt för varandra, säger Daniel Marcko.

Taby2

Ibland får han frågan om han eller eleverna haft nytta av att "lära sig slåss”.

– Det handlar inte om det. Vårt huvudsyfte är att utveckla individer med stark självkänsla och respekt för sin omgivning. Sådana personer undviker bråk, något som dessutom är det ultimata självförsvaret.

Avslutningsvis, en berättelse som lämnat ett starkt intryck på Daniel Marcko.

– En förälder berättade för mig om sin dotter som skulle presentera en teaterpjäs. Hon var rejält nervös inför detta. Plötsligt märkte föräldrarna att hon inte alls var nervös och presentationen gick jättebra.

– Efteråt frågade de vad som hade hänt och hon svarade ”Jag tänkte på Tang So Do-träningen”. Det är när jag hör sådana saker som jag får en wow-känsla.

Vill ni samarbeta med oss på Stockholmsidrotten, klicka här >>>

Skribent: Pontus Gyllensten

Egen modell i bokform visar vägen för Sundbybergs IK Fotboll

I IK Bolton ska alla barn ha samma möjlighet att utvecklas

"Glädje och gemenskap ska genomsyra allt vi gör"

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss