Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Foto: Thomas Björkman Patrik Sjöberg med föreläsningskollegan Claes Andersson i mitten och Jonas Wikman, ordförande i Huddinge IF.

Huddinge IF inför att ledare ska visa utdrag ur belastningsregistret

2016-02-05 07:41

Huddinge IF beslutade hösten 2015 att alla ledare ska visa ett utdrag ur belastningsregistret. Den 2 februari bjöd föreningen in alla föräldrar och ledare i Huddinge IF samt övriga föreningsledare i kommunen till en föreläsning av Patrik Sjöberg, före detta världsrekordhållare i höjdhopp, där temat var: vikten av en trygg miljö för våra aktiva.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 15:44

Jonas Wikman är ordförande i Huddinge IF. Han berättar att han ville att samtliga ledare i föreningen skulle visa ett utdrag i belastningsregistret redan för sju-åtta år sedan. Då var det inte tillåtet, nu finns möjligheten.

– Nu var det rätt tid att göra det. Det vi kan få är ett begränsat utdrag för de som ska arbeta i en förening som innefattar våldsbrott och brott mot barn, säger Jonas Wikman.

Han berättar att mörkertalet är stort och att föreningen kompletterar med material från Rädda Barnen.

– Det heter ”Stopp min kropp” och handlar om hur man pratar med barn om olika gränsdragningar. Vad är okej och vad är inte okej, så barnen får veta.

sjoberg2

Det var fullt hus i Folkes i Huddinge. 

Patrik Sjöbergs föreläsning handlade till stor del om hur han blev sexuellt utnyttjad av sin tränare och styvfar.

 – Det framgår tydligt i Patrik Sjöbergs bok att det var en oviss känsla om att ”det här är inte okej” till att förstå att det var fel när han blev äldre. Vi tycker att barnen bör få verktyg. Det är såhär världen ser ut och barnen ska veta var gränsen går. Det finns ju människor som på grund av sin läggning inte bör arbeta med barn. Men vi kan inte prata med barn som är fem-sex år, det måste föräldrarna göra.

sjoberg3

Thomas Björkman, som är Huddinge IF:s idrottskonsulent på Stockholmsidrotten välkomnar föreningens beslut att kräva utdrag ur belastningsregistret.

– Flera fotbollsföreningar har under det senaste året fattat samma beslut som Huddinge IF. När det gäller Huddinge IF är det glädjande att föreningen kompletterat beslutet med en planerad utbildningsinsats.

– Patrik Sjöbergs föreläsning - och tanken med att sprida den här kunskapen vidare på föräldramöten i framtiden är bra utbildningsinsatser som hjälper till att förankra införandet.

Vill du samarbeta med oss på Stockholmsidrotten, klicka här >>>

Skribent: Pontus Gyllensten

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss